Да направиш всичко, което зависи от теб, за да погребеш близките си и да ги изпратиш според всички ритуали в последният им път, а в последствие да те викнат от полицията, за да ги разпознаеш в камерата? Всеки нормален човек изтръпва само при мисълта да се постави на мястото на опечалените. Как ще се преборят със собствените си вътрешни битки тези хора и как морално ще си простят, че всъщност не са направили необходимото. Естествено не по тяхна вина, но това едва ли би било утеха.

За истинския виновник дори е трудно да се намерят точните думи, с които трябва да бъде наречен и описан. Помните ли Георги Енев и схемата му, която много наподобява тази на Николай Амбарев. Той беше обвинен, че е вземал пари на хора за кремация, но вместо това е заравял близките им в гората край Банкя. Туристи откриха кости и така се стигна до разплитането на грозното деяние. Георги Енев почина един ден преди старта на делото срещу него и така смъртта изпревари правосъдието, а пострадалите на практика не получиха нужното възмездие.

Почина гробарят Енев, свързан със серия от зловещи погребения край София

Да правиш фалшиви кремации е акт, който се намира в дълбокото противоречие с моралните и етични норми на човешкото същество и съществуване като цяло. Такова поведение показва не само липса на уважение към хората и живота, но и към смъртта, към болката на семействата и близките, които се доверяват, че техните обичани ще получат достойно последно сбогуване.

Човек, или по-правилно е да го наречем субект, който извършва фалшиви кремации, показва липса на най-основната добродетел – човечността. Смъртта е събитие, което носи дълбока тъга и загуба, и когато някой използва този момент, за да злоупотребява, това граничи с жестока безчувственост. Липсата на емпатия, отнемането на уважението към последното желание на починалите и безразличието към страданието на другите са признаци на човек, който не разбира или не зачита значението на човешкото достойнство и съществуване. А когато всичко това е извършено от алчност и с цел печалба, спокойно може да говорим за „морална корупция и тотална деградация на личността”.

Какво обаче казва законът? За момента 25-годишния Николай Амбарев е привлечен като обвиняем, за това, че в периода от неустановена дата през месец септември 2024 г. до 16 септември 2024 г., в условията на продължавано престъпление, с цел да  набави за себе си имотна облага, е възбудил заблуждение у близките на починали лица за извършена кремация и с това им причинил имотна вреда в размер на общо 1639 лева като деянието е извършено в два случая.

В първия случай - през месец септември 2024 г. той въвел в заблуждение близките на починала жена, че е кремирана, което не било извършено, като с това им причинил имотна вреда в размер на 809 лева. Във втория случай - на 16 септември 2024 г. Амбарев въвел в заблуждение близките на починал мъж, че е кремиран, което не било извършено, като с това им причинил имотна вреда в размер на 830 лева.

Амбарев, извършвал фалшиви кремации в Пловдив, се разплака в съдаКъм момента Районен съд гледа мярката му за неотклонение

Според Наказателния кодекс обвинението по Чл. 209. (1) гласи: Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.

В случая ако остане само това обвинение, с оглед чистото съдебно минало и добрите характеристични данни, както и да протече делото, Амбарев ще се измъкне в най-добрия случай само с условна присъда.

Дали обаче няма да изплуват още случаи на фалшива кремация, а и други престъпления, тепърва предстои да разберем. След ареста на Амбарев множество пловдивчани, ползвали услугите на "Вечна памет" са започнали да звънят по хосписи и институции, за да разберат дали са станали жертва на измама и дали урните, които са получили в действителност са съдържали праха на близките им. Има данни и за измами при кремация на животни - кучета и котки.

Съдът остави Амбарев в ареста, за да не повлияе на разследванетоОще в началото на заседанието той се разплака

По данни на TrafficNews Амбарев е замесен и в схеми за измами и пране на пари. Според наши източници, в близките край Пловдив села, организирани хора са намирали възрастни пациенти, като са ги убеждавали да постъпят в хоспис, където да се грижат за тях и в последствие да им бъде организирано погребение, а за грижите и „услугата” те прехвърляли имоти и апартаменти.

Тепърва ще се изследва цялата документация на погребалната агенция и ще се разследват всички погребани лица, съобщи днес наблюдаващият прокурор по делото. Установена е и връзката с различни хосписи и частни медицински центрове.

Както TrafficNews писа, Амбарев е работил с близо 90% от хосписите в Пловдив, близките села и Раковски, като в сътрудничество с частни медицински центрове е убеждавал хората да ползват неговите услуги. След като медикът констатира смъртта на даден пациент и издаде смъртния акт, още на място е предлагано на близките му да наемат конкретната погребална агенция, а в страданието си хората са се съгласявали. Плащали по над 2000 лева за кремация, а ¼ от тях се давали „обратно” на медика. Голяма част от парите Амбарев харчил за луксозен начин на живот и компания на платени момичета.

Днес Районен съд – Пловдив остави Амбарев в ареста с мотива, че може да повлияе на по-нататъшния ход на разследването. Магистратите сметнаха, че на този етап погребалният агент следва да бъде изолиран, за да се осуетят каквито и да е действия от негова страна, които биха повлияли по някакъв начин на делото. Въпреки това той може да бъде пуснат още следващата седмица, за когато е насрочено обжалването пред Окръжния съд.

От човешка гледна точка, макар и само на 25 години, Амбарев отдавна е изгубил връзка със сърцевината на моралните принципи, на които се основава всяко здраво общество – честност, почтеност и уважение към другите. А юридическа присъда, която може да получи, ако бъде признат за виновен, би била само погалване от съдбата.

Трупове чакали с месеци в камери, докато Амбарев раздавал "временни" урни на близкитеПогребалният агент беше арестуван вчера заради фиктивна кремация

Замразено куче открито във фризер в погребалната агенция на АмбаревПрокуратурата го задържа за 72 часа, ще иска постоянното му задържане

Амбарев обикалял с частна бърза помощ и предлагал услугите си на опечалени родниниДнес ще стане ясно дали Районен съд ще остави мъжът в ареста за постоянно