Футболната общественост в Пловдив заедно с кмета Иван Тотев отправи послание към държавата с което даде ясно да се разбере, че стадион „Пловдив“ е нужен на града и той ще се ползва от всички. Повод за общата им позиция е изявление на спортния министър Красен Кралев, който заяви, че държавата няма да построи стадион в Пловдив, само за да се играе едно дерби на него.

Участие в срещата взеха президентите на Ботев и Локомотив Иван Йотков и Христо Крушарски, както и представители на Спартак и Марица. Кметът Иван Тотев заяви, че стадион „Пловдив“ е едно от съоръженията, което е видяло велики мачове и моменти, като идеята за самото му построяване е било именно пловдивските грандове да провеждат големите си мачове на него. Самата тема за стадиона е чувствителна за пловдивчани, като от много години местната власт се опитва да го възроди.

 Тотев е на категоричното мнение, че един от четирите стадиона, които трябва да построи държавата за евентуално домакинство на Европейско или Световно първенство е именно стадион „Пловдив“. По време на срещата между футболните клубове и местната власт всеки един от четирите отбора са дали заявка, че този стадион ще бъде ползван от тях за двубоите им.

Президентът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски каза, че възраждането на стадиона ще облекчи не само него като инвеститор, но ще бъде и предпоставка за много по-мащабни спортни събития. Той обясни, че стадионът в Лаута, който се подготвя за реконструкция ще бъде за 10 000 души и 4-та категория от УЕФА. Това означава, че клуба при евентуално участие в Европа и по-големите си мачове ще има нужда от по-голямо съоръжение, на което да домакинства. Той даде пример с „Крузейро“ в Бразилия, където големият градски стадион се стопанисва от Общината, като там се играят международните мачове и дербитата. Иван Йотков от Ботев Пловдив изрази сходна позиция с тази на Крушарски, като каза, че стадионите по които работят двата футболни клуба са нещо съвсем различно от нуждата градът да има голям градски стадион.

Освен за дербитата и международните мачове той може да бъде използван и за националните гарнитури по футбол, като той припомни, че младежкия национален отбор на България преди години е домакинствал именно на стадион „Пловдив“ и тогава е  приемал хиляди привърженици.

Самото съоръжение може да бъде ползвано и от детските формации на всички клубове, което ще подпомогне тяхното развитие.