Темата за нарастващия брой нови случаи с COVID-19 неизменно присъства в ежедневието ни и засяга различните аспекти от нормалното функциониране на обществото. С темпа на ваксинация последните седмици неизменно започна да се говори все повече за проценти и да се правят различни математически анализи за това, колко от новите случаи са на ваксинирани пациенти. Същото се отнася и за починалите от коронавируса. Доколко обаче цифрите представят обективно реалната картина в страна и как се изкривява статистиката спрямо тази в Европа?

С увеличаването на случаите неизменно започнаха и рестрикциите за неваксинирани пациенти и такива нямащи сертификат, което от твоя страна доведе и до масово разпространение и търсена на фалшиви документи удостоверяващи завършен цикъл на имунизация. От няколко дни в единния информационен портал се публикува актуална информация относно това, колко от новите случаи в България са на ваксинирани пациенти и колко от починалите за последното денонощие са били имунизирани. Важно е да отбележим, че в статистиката влизат само лица със завършен имунизационен цикъл.

България е на последно място в Европа по ваксинация и на първо място по смъртност от COVID-19 в процентно отношение. Какво обаче показват цифрите и защо процентите не винаги показват реалните резултати и статистиката се изкривява?

Например бърза справка за последното денонощие показва, че от 21 078 направени теста има 2050 нови случая, което е 9,7% от тестваните. От тях 83,4% са на неваксинирани пациенти и 16,6% на такива със завършен имунизационен цикъл. При починалите, процентът малко се променя – 92,86% са неваксинирани и 7,14% са с ваксина. За справка, темпът на ваксинация в България достига около 19% и ако съпоставим тази цифра с процента новодиагностицирани, то излиза, че тя е почти една и съща, което създава грешна представа. Основните фактори, които няма как да се вземат предвид  са например: фалшиви сертификати; болни, които не са се тествали; тествани, които са не знаят, че са болни и тн.

Ако погледнем обаче починалите на седмична база, то процентът там спада до 5,67%, а на двуседмична – 4,58%.

Тази сутрин главният държавен инспектор доцент Ангел Кунчев сподели следното за статистиката в малко по-дълъг период от време:

"Единствено България и Румъния вече са с под 45-50% ваксинирани. Румъния са на 33%, ние сме на 19%. Ако това не се промени, има големи рискове. Нямаше да има нужда от мерки, ако бяхме достигнали 70% ваксинално покритие. Тези проценти отдавна са минало за много европейски държави, а на нас ни се струват мираж. Ако нямаше никакви мерки, цифрите щяха да са значително по-големи. Няма да допуснем претоварване на лечебните заведения. На 4-месечен период процентът на починалите с ваксина срещу COVID-19 е 0,77%. Това е 1 на 160 души. Починалите имунизирани най-често са възрастни хора с множество придружаващи заболявания“.

Изказването на доц. Ангел Кунчев е публикувано на фейсбук страницата на МЗ.

„Пазарът на фалшиви сертификати е пазар с човешкото здраве. Имаме няколко десетки подобни сигнала. Изпратихме писмо до всички РЗИ и БЛС с препоръките на Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката във връзка с прилагането на бустерна доза”, информира още доц. Кунчев.

Според  д-р Апсарух Илиев, който е завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн, високият процент на заразените ваксинирани също е заради купени сертификати.

Ето какво още добави той вчера в сутрешния блок на nova:

„Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Има обаче и немалък процент хора с купени сертификати. Имам между 10 и 50 съобщения от хора, които казват, че личният им лекар продава сертификати. Това е проблем, от който ние няма да избягаме и трябва да се отнесем сериозно към него”, добави той.

Д-р Илиев обясни, че ваксината не предпазва от заразяване, но ваксинираните прекарват по-леко вируса

„Хора, които се кълняха, че няма вирус, ми се обаждат с разплакан глас и се питат не трябваше ли да се ваксинират. Ситуацията не е лесна”, коментира медикът.

Според него, със застудяването през октомври и ноември, броят на заразените ще се увеличи. „Има много голям процент скрити болни. Много приятели ми звънят и ми казват, че са болни, но не са регистрирани по официалните канали. Опасявам се, че ще стигнем до много висок брой на заразени”, смята д-р Илиев.

Невъзможно е да се докаже, че на някой не е поставена ваксина. Тоест фалшивите сертификати няма как да бъдат хванати за момента, но при една евентуална среща с вируса, освен изкривяване на статистиката, хората рискуват да бъдат лекувани и третирани като ваксинирани, макар реално да не са. Което от своя страна би довело и до по-сериозни последствия за самите пациенти.