Има една страна, за която говорим и спорим. Но не я разбираме. Може би, защото там след училищния звънец следва обща молитва. А хванат ли престъпниците – не ги пускат.

И те лежат безкрайно дълго в затворите. В нея и смъртното наказание е справедливо, а дарвинизмът не смятат за наука. За фашизма и комунизма говорят като за злокачествено раково образование на човека и обществото. И разбирам защо хора от цял свят отиват в тази страна – да живеят свободно и достойно, да работят, печелят, успяват. Там наистина живеят руснаци, китайци, поляци,мексиканци, италианци, гърци, турци, испанци, българи…Но всички са обединени от творенето на добро и от успеха .

Това е Америка – Съединените американски щати. Там дори и нашите комунисти изпратиха децата си, за да уврат поне на тях главите, защото с дядовците и бащите нещата бяха трагични. Там също има левичарство и леви интелектуалци, но то е, за да е по-пъстър пейзажа. Американците уважават подробностите от пейзажа.

През ХХ век нашата Европа „дари” на човечеството две унищожителни войни и две античовешки идеологии – комунистическата и националсоциалистическата. Пропагандаторите на тези „ценностни системи” водеха след себе си милиони и погубиха милиони човешки същества. „Лошата”Америка, „омразната”, „империалистическа” Америка отвърна с повече демокрация, свобода, справедливост и човещина. Изпрати децата си да загиват за нашата Европа в най-жестоката и страшна война. И подаде ръка на руснаците, когато отникъде „помощ не идеше”. А след войната помогна и на Европа да стъпи на краката си,за да крачи днес със самочувствието на световна политическа и икономическа сила. И приветства нейното обединение.

Днес Европа и САЩ са заедно и в добри и трудни дни. За съжаление на доброто неблагодарната руска политика отговори с манталитета на съветизирания човек – завист, злоба, омраза към успелия, към успялата държава. За съжаление и българското общество продължава да зоби антиамериканизъм. Коментарите за „грешките” на американската политика са толкова много и така нацвъкани в нашите медии, че нормалният човек остава отвратен. Обидите, подмятанията, ненавистта, с която се говори за американската политика издава нашата дълбока изостаналост и недемократичност, посткомунистическа комплексираност и идейна безпътица.

Антиамериканизмът е болестно състояние. Но лечението вече започна. България е съюзник на САЩ в НАТО и част от общия европейски дом. Затова и лекарството е известно: Повече Европа в България, повече НАТО в България. Честит празник Америка!

Автор: Александър Йорданов, vevesti.bg

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg