Надзорът на БНБ си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера, каза пред по Би Ти Ви служебният министър-председател Георги Близнашки.
По думите му проблемът с поставената под специален надзор КТБ е „бомба с цъкащ механизъм". Има неприятни явления и те се мултиплицират, добави той.
"Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите - не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти", коментира Близнашки.
Той призова мажоритарния собственик на проблемната банка Цветан Василев да се прибере в България,
защото „има да отговаря на много въпроси". „Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него", допълни служебният премиер. По думите му, големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ.
Предложението на финансовия министър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката, смята Близнашки. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция. „В началото на октомври трябва да има резултат, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката", посочи още Близнашки, без да се ангажира със срокове.
"Ясно е, че ще търсим помощ от Европа. Ние не можем да се справим сами с бедствията,
тъй като те вече придобиха мащабни измерения." Това
По-рано днес еврокомисарят за бедствията Кристалина Георгиева, която беше издигната за втори мандат от кабинета "Близнашки", заяви във Фейсбук, че "остава на линия" във връзка с бедстващите райони. Тя обяви, че досега българското правителство не се е обърнало за помощ към ЕК.
"Задължително ще поискаме помощ. Още три са жертвите. Това е ужасна и нелепа смърт на хора в разцвета на силите си. За съжаление, има го и това, че поради немарливост си отиват хора, но и тези порои са незапомнени. Каквото и да си говорим, това е едно мощно природно бедствие, стихия, пред която на моменти се чувстваме безпомощни. Истината е, че там, където общините са си свършили работата, последиците не са така тежки и трагични", каза Близнашки.
Той посочи, че основният проблем, с който се занимава, откакто служебният кабинет е на власт, са бедствията. Близнашки заяви, че правителството действа енергично и като доказателство за това посочи, че двама от неговите членове - Йордан Бакалов и Йордан Христосков - са били в района на бедствията броени часове, след като са се случили. "Опитваме се да отреагираме бързо. Трябва да си дадем сметка, че това са проблеми, натрупани през годините", добави служебният премиер.
По отношение на връзката между изсичането на гори и наводненията, Близнашки коментира, че тя продължава и правителството полага усилия да въведе ограничения. Според него, държавата не разполага с държавни фирми, при които той да вдигне телефона и да каже да се пратят хора и да се вдигнат две или три къщи. "Не могат вече проблемите да се решават по онзи познат начин отпреди четвърт век. Трябва да се разчита на солидарност между хората", каза още Близнашки.
Недоволните от действията на служебния кабинет излязоха на протест тази вечер пред Министерски съвет и президентството и издигнаха лозунгите "Долу мутрите", "Долу ГЕРБ", "Кабинетът "Шисташки"- маша на монополите и олигархията", "Не" на шистовия газ, "Да" на "Южен поток", "Не" на ТТИП между ЕС и САЩ". Сред протестиращите бяха бившият член на ДКЕВР Еленко Божков и Борислав Цеков, един от основателите на Фейсбук коалиция "АНТИ-ГЕРБ", който смята, че служебното правителство трябва да има морал да си подаде оставката.
Вложители в КТБ излязоха за пореден ден на протест пред БНБ, настоявайки за незабавен достъп до сметките и депозитите си и искайки оставките на управителя на БНБ Иван Искров и на служебния премиер Георги Близнашки.

TrafficNews.bg