Българинът Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор, работещ в Германия. В пост в социалните мрежи , той разказва за първия си директен "сблъсък" с COVID 19 и биологичната война, която в момента водят медиците в целия свят:

"Чакането свърши. Днес се наложи да извърша първата си интубация в COVID интензивното отделение, в което работя. Битката започна.

Когато не съм на работа тези дни основното, което правя е да чета всичко свързано с вируса. Прави впечатление, че все още много хора гледат на цялата ситуация с усещането, че всичко е една голяма измама. И донякъде ги разбирам.

Разбира се, че имате право, когато казвате, че това е грип. Или че всекидневно в света умират много повече хора от различни други заболявания, без никой да изпада в истерия. Прави сте и когато твърдите, че броят на оздравелите и в пъти по-голям от този на тежките случаи. Разбирам, че е трудно да се разбере цялата истерия заради нещо което не гърми, не изгаря, не дави, не премахва цели градове от лицето на земята.

В същото време здравните системи в цял свят се подготвят буквално за война. Биологична война. Такава в природата се води ежедневно. Защото оцеляването на видовете понякога минава през унищожаването на други такива. Такава ние медиците водим с различни други организми всеки ден.

Повярвайте, по един или друг начин медицината е част от живота ми, откакто се помня. Като трето поколение медик, обаче не си спомням някога да е имало дори и някакво малко подобие на ситуацията в момента.

Мислите ли, че в съвременния комерсиален свят, в който медицината също следва своята икономическа логика, здравните заведения доброволно ще се лишат от приходите си, ако няма причина?

Особеното на този грип, ако още не сте разбрали се крие в три важни неща. (1) Дългият период в който заразен човек може да предаде болестта на околните, (2) големият брой заразени, които дори и не предполагат, че са носители и (3) най-важното: големият брой тежкозасегнати в рамките на къс времеви интервал.

10% от развилите болестта се нуждаят от интензивно лечение. Помислете какво означава това при 1000 болни в един регион. А при 10,000? А при 100,000?...

Единственото което очакваме от вас, дори и да смятате, че участвате в някакъв цирк, е съпричасност. Ние, медиците, и тези 10%, които ще се разболеят тежко, имаме огромна нужда от нея в момента.

Защото и ние като вас, това което най-много искаме е да си върнем ежедневието - такова каквото беше преди 2-3 месеца. Помогнете ни да спечелим тази битка. Когато друг път ще ни се отвори шанс да победим във война със седене вкъщи, миене на ръце и носене на маска и ръкавици?...

Понеже е събота, слънцето гали с нежния си допир, а в родилните домове по целият свят хората приветстват живота, много исках да завърша с нещо позитивно. Взех назаем от моят приятел и творчески ментор Георги Бърдаров един цитат:

"Смисълът на живота винаги се променя, но никога не престава да съществува."
~ Виктор Франкъл."