По един или друг начин ежедневно разбираме за случаи на насилие над животни. Лично аз съм дълбоко потресен и отвратен, както от ужасяващите неща, които "човек"е способен да причини на животно, така и от коментарите, които се пишат от хора, одобряващи подобни престъпления.  

 

В следващите редове на разбираем език ще обясня какво се случва главите на "хората" изпитващи садистично удовлетворение от причиняване на болка на живо същество –куче, котка, човек. Това състояние си има име асоциален тип личност, в разговорния език се използват - социопат, психопат. 
Да, общото между случаите на насилие над куче, насилието над котка и насилието над човек е общият знаменател насилникът. За да причиниш болка на живо същество, което показва страдание и вместо съчувствие да изпиташ удоволствие може да се дължи на следните причини: 

 

 

1. Невъзможност за различаване на добро и зло, което често е признак за интелектуални дефицити. В повечето случаи тези лица са по психиатрично наблюдение и приемат нужните медикаменти, за да се потушат изблиците на агресия. Тази агресия е еднакво силна и към животни, и към хора. Тези лица, често извършшат посегателства върху чужда собственост – кражби, палежи, унищожение.

2. Друг вид насилници са с така нареченият "синдром свръх мъж". Наблюдава се, когато човек осъзнава собствената си незначителност и липса на качества, липса на образование, липса на успех, липса на признание от околните и свръх компенсира като прави нещо, за което всички ще говорят или ще бъдат учудени, до степен на отвращение, но той ще изпъкне... С други думи казано ако не може да нарисува шедьовър като Пикасо, то винаги може да напише обида за някого в тоалетните на Мола... 

3. Когато човек е насилник и е в разцвета на силите си той може да малтретира, наранява, тормози физически и психически близките си, децата си и т.н. Когато навлезе в третата възраст и силите, и самоятелността му намалеят,и той вече не може да тероризира роднините си наблюдаваме насилие проявено то пенсионери, които по нагъл начин твърдят, че не са знаели за завързаните за тегличите на колите животни.

Представете си на какви издевателства са били подложени децата им, когато са били зависими от тези родители. Тези хора имат достатъчно интелектуални способности, за да знаят, че могат да бъдат осъдени и да лежат в затвора ако вържат човек за теглича на автомобила, но със садистична радост биха навредили на всекиго, за да наблюдават страданието му и да се чувстват велики – ще ви глобят, ще напишат неоснователна жалба срещо Вас, ще счупят колата ви и т.н.

4. Хора с тежки психични заболявания. В такава ситуация потърпевши са и много от техните роднини, които трябва да съблюдават за редовното приемане на медикаментите. Тези хора са поставени под запрещение, настойничество и попечителство

Общото между всички е ниската самооценка, в повечето случаи ниско ниво на интелект (понякога образованието не е гаранция за високо интелектуално ниво), липса на престижна или добре платена работа, липса на добри отношения с партньора или липса на партньор (ако партньора е успял да се спаси от насилника си и да избяга), много често се наблюдава нарушение на сексуаланите възможности, зависимост към алкохол или наркотици. 

В САЩ, ФБР води регистър в който попадат всички насилници на животни и не защото американците обичат безкрайно много животните, а защото статистиката показва, че 100% от серийните убийци са проявили насилие над животни. 71% от жените преживели насилие споделят, че мъжете им са проявявали жестокост първо към семейните домашни любимци. 

Сред лекарите са известни много случаи на доктори умишлено убили, осакатили или причинили болка и страдание на свои пациенти. Това са насилниците № 5 от списъка – добре образовани, подмолни и лукави, често лицемерни и много умело манипулиращи жертвите си. Тези хора проявяват насилие като деца, но после жертвите им дори не разбират, че може би дори живеят с чудовище, което ги тероризира психически (често и физически – пример: системно травяне) наслаждавайки се на тяхната болка. 


 

Как общество може да се пребори с тази чума, която се превръща в епидемия?!... 

Законът за защита на животните в България е факт от 2011г. и има влезли в сила ефективни присъди! 

Присъдите са малко, но така се започва. Преди 10 години на никой не му се вярваше, че ще спре да се пуши в заведенията - сега обаче приемаме за напълно естествено някой от компанията да стане от масата и да излезе навън, за да пуши. Същото ще се случи и със закона за защита на животните. Все повече хора сигнализират и проявяват нетърпимост към садистичните извращения, на които стават свидетели. 

Единственият начин е като всеки сигнализира на съответните инстанции ако стане свидетел на насилие над животни. Ако мислите, че зоополицията не работи, отделете време и подайте писмено оплакване, защото когато е заведено черно на бяло в хората от институциите се появява порив да свършат съответната работа, за която отговарят. Не се страхувайте! 

Вероятността човек, който проявява насилие над животно да стане агресивен срещу човек, който се е оплакал от него е незначителна, защото тези хора малтретират задължително по-слаби от тях, а завеждането на жалба , ви прави по-силни. Тези насилници биха нападнали клошар, съпругата си пред това да се конфронтират с гражданин отсояващ правата си.

Когато хората подминават жестокостите в ежедневието им се наблюдава разновидност на „Ефектът на тълпата“. Следващата история е истинска и описва този ефект:  

В Ню Йорк по оживена улица тича боса и полугола жена, в опит да избяга от мъжа, който я гони с нож в ръка. На кръстовището той я настига ипробожда многократно. Събира се тълпа от десетки хора за секунди. Линейката не идва над половин час и жената умира просната на асфалта. Покъртителното освен ужасното престъпление е фактът, че никой от десетките хора не се е обадил за линейка. НИКОЙ! Всеки е чакал друг да го направи и всеки е мислел, че друг се е обадил! 

Поемете отговорност за бъдещето си и за живота си! Днес вие може да се направите, че не виждате насилието, а утре може да няма кой да ви помогне, когато вие сте жертва на насилие! 

Ще трябва да минат години преди детето осакатяващо беззащитно коте или куче, да се превърне в побойника, който излиза от автомобила си и започва да бие непознат. Ако спрете да си затваряте очите за подобни издевателства ще предпазите сина си от това да бъде убит пред дискотека от озлобени тийнейджъри, ще предпазите дъщеря си от това да бъде насилвана сексуално от мъжа, за който се е омъжила, ще предпазите дете си от това да бъде жертва на агресия в училище и да не иска да ходи в училище, защото някое дете го е ударило или наплюло, или учителка е наларала целия клас, под строй да наплюе третокласник наказан пред дъската – случка от днес!

 И ако не ви интересува какво ще се случи с другите хора, с близките ви, с децата ви и роднините помислете какво ще се случи с ВАС САМИТЕ, когато сте възрастни и болни, и тези вече пораснали деца-социопати ще очаквате са се грижат за вас... 

Това може да се окажат вашите собствени деца...

Ако попаднете в дом, подобен да Домът на ужасите в Пловдив, тогава други вече пораснали деца-социопати ще се наслаждават на вашата агония... 

Вярвам, че ако спрете да си затваряте очите за насилието над всяко живо същество и обясните на детето палещо мравките с лупа, че това причинява болка и смърт, то няма да се налага да живеете в страх и притеснение за здравето, и живота на себе си, и близките ви! 

Забелязахте ли как побоищата по пътищата намаляха през последните месеци след няколко случаи, в които мъж с един удар повали в кома много по-едър мъж, за да защити бременната си жена, друг мъж нанесе тежки телесни повреди на баща и син нападнали него и семейството му на магистрала Тракия и редица подобни. Всеки вече си мисли дали да си купи пистолет, за да шофира безопасно (аз лично отдавна съм го направил). Насилниците все по-често си задават въпроса „Кой е в дугата кола?“ преди да слязат и да налетят на бой. Същото ще се случи и с насилието, корто ще се пресече съвсем скоро, защото обществото – жората искат да се предпазят от съседите, които са способни да обесят куче на дърво и на другата сутрин да ги поздравят на улицата...

Ако вярвате, че всичко е наред и така трябва да се постъпва с животни и хора, и че обществото е чувствително към темите за насилие си отговорете на въпроса:

„Ще има ли кой да се обади на 112, ако ви влачат вързани за теглича на кола?“ 

Обществото спешно има нужда от примери, които да следва. Освен за извращения над животни е нужно да сте информирани и за присъдите, които насилниците получават. Да, има хора, които са в затвора с ефективни присъди! 

Има и много интелигентни, образовани и възпитани хора, които са спасили куче от улицата или от кучкарник и е време да се запознаете с тях! 

Всяка седмица ще ви представяме историите на хората, кото водят на каишка спасено, кастрирано куче, защото те спасяват освен кучето - те спасяват обществото ни, те спасяват и вас! 

Петър Петров 

Петър Петров е консултативен психолог с кабинети в Пловдив и София. Терапевтира тревожности, паник атаки, депресивни състояния, провежда семейни консултации, бил е ментор към Министерство на образованието и науката по програма на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, бизнес  треньор и водещ на семинари в областта на психологията и невербалната комуникация.

Самият той преди година е спасил куче, пребито жестоко и оставено да умре. Прибрал животинчето след като прочел историята му в TrafficNews.

Пребиха зверски кученце и го оставиха да умре в пловдивски вход! Мъж го спаси, търси му родители СНИМКИПредполага се, че палето е било домашно. Упражнената човешката жестокост е фрапираща