Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на ЦИК, че „Сиела Норма“ ще достави машините, с които ще се гласува в 3000 секции на предстояшите избори за Европейски парламент. Решението на съда е окончателно, съобщи news.lex.bg.

Така магистратите отхвърлиха жалбата на дружеството „Български машини за гласуване“,  което обжалва избора на Централната избирателна комисия след проведения конкурс.

Предложения до ЦИК подадоха три компании, като две от тях – „Български машини за гласуване“ ЕООД и „Лекс.бг“ ЕАД, бяха отстранени от процедурата. Първата, заради множество несъответствия с техническите изисквания за машините, а втората – тъй като предлаганата от нея цена за наем на машините надвишава прогнозната стойност на поръчката.

С решението си от днес съставът на ВАС – председател Татяна Хинова и членове Кремена Хараланова (докладчик) и Владимир Първанов, отхвърля всички възражения на жалбоподателя.

Управителят на „Български машини за гласуване“ Александър Чобанов и адвокатът мус заявиха пред съда, че ЦИК е установила несъответствия с техническите изискванията и при трите оферти, но само неговата компания е отстранена на това основание. Членът на ЦИК, който представляваше комисията по делото, Ивайло Ивков, заяви, че това съвсем не е така. Той обясни пред съда, че избраната за изпълнител „Сиела Норма“ е представила алтернативен метод за криптиране на информацията от машинното гласуване, който задоволява изискванията на комисията. А за офертата на Чобанов заяви: „Недостатъците бяха толкова съществени и многобройни, че не можехме да стигнем до отваряне на плика с цените. Никакви мерки за сигурност“.

Той сравни предложението на „Български машини за гласуване“ с тест, на който, вместо да отговаря на въпросите, решаващият го преписва въпросите и посочи, че в него всъщност са повторени дословно техническите изисквания, поставени от ЦИК.

От „Български машини за гласуване“ искаха ВАС да назначи експертиза, която да каже дали офертата им отговаря на заданието на ЦИК, както и дали хартията, на която се разпечатват контролните разписки спазва изискванията на комисията.

Ивайло Ивков заяви, че всъщност такава експертиза няма какво да установява. Изискването към хартията е да има сертификат, че ще издържи 5 години, който останалите участници в процедурата представиха, каза той.

ВАС отхвърли искането за експертиза и заяви, че тя не е нужна за изясняване на делото, като напомни, че законът го задължава да се произнесе в много кратки срокове. Изборният кодекс изисква по тези дела решенията да се произнасят в тридневен срок от образуването им, което означава, че ВАС трябва да обяви дали изборът на доставчик на машини за евроизборите е законосъобразен най-късно на 2 май 2019 г.

Днешното решение на ВАс на практика отстранява и последната бариера пред машинния вот за евроизборите на 26 май. Според промените в изборния кодекс на евроизборите трябва да са на разположение 3300 устройства. Сега остава "Сиела Норма" да се справи в срок с доставката на машините, които ще се правят в чужбина.