Все още не е стартирал изборният ден в 77-ма секция на пловдивското ОУ „Стоян Михайловски“. Нито един от избирателите в секцията не е успял да упражни правото си на глас заради проблем с машината за гласуване.

„Сутринта след задължителните проби и изпитания, машината беше напълно изправна. В момента, в който първият избирател реши да гласува - показа, че има проблем, принтерът не работи“ обясни пред TrafficNews председателят на изборната секция Виолета Петкова.

В продължение на два часа екип от фирмата, която отговаря за поддръжката се е опитвал да отстрани проблема, но без успех. През това време от секцията са информирали Районната избирателна комисия и са поискали разрешение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.

„Готови сме, имаме достатъчно бюлетини, поговорили сме „тъмната стаичка“ и урната, но нямаме право да стартираме хартиеното гласуване, докато не получим разрешение от ЦИК. Очакваме такова всеки момент“, допълни Петкова.

В секцията са категорични, че ще продължат изборния ден до по-късно заради забавянето, за да може всички избиратели да упражнят правото си на глас, така както е по закон.

Междувременно пред секцията се извиват дълги опашки, а от сутринта много хора са били върнати.

„Сутринта около 50 души си тръгнаха, без да успеят да гласуват, след като чакахме дълго време. Подали сме сигнал и до РИК“, коментира една от гражданките, която не е успяла да упражни правото си на глас.

Това не е първият проблем с принтера на машина в Пловдив. Както съобщихме, същата повреда е възникнала тази сутрин и в начално училище „Патриарх Евтимий“, където машината пуска празни листове.

Машина за гласуване пуска празни листове в пловдивско училищеЕксперти се опитват да отстранят проблема, пред секцията се образуват опашки

Ето и видео, което е заснела тази сутрин пловдивчанка в ОУ „Стоян Михайловски“: