40-годишна жена има нужда от нашата помощ в лечението на рядко заболяване. Десислава Гичева страда от рядкото заболяване Периневрална Киста на Тарлов. Лечението е само оперативно и се извършва от малцина неврохирурзи в чужбина. Един от тях е д-р Адриан Кейси в Англия. Необходимата сума за операцията и престоя в болницата е 42 430 британски паунда или 96 176 лв.

Ето и какво разказа Десислава за състоянието си:

/Публикуваме текста без редакторска намеса/

„Моето страдание започна януари 2021 г. след подхлъзване на лед и падане. Веднага изпитах страшна болка в кръста, успях да се изправя макар и доста трудно. Краката ми станаха тромави и при всяка крачка болката сякаш ставаше все по-силна. С много усилие и воля успях да се прибера вкъщи. 

Така започна Ада за мен, с постоянна нестихваща и пареща болка в седалището и бедрата,  силна мускулна слабост в двата крака. Започна се лутането по доктори,терапии и физиотерапии. След които аз само продължавах да се влошавам и стигнах до положение да се придвижвам само с инвалидна количка . Още от първия преглед от невролог се установи, че нямам коленни и ахилесови рефлекси и на двата крака.

Не мога да седя права повече от 5 минути (краката просто ми се огъват), не мога да седя седнала повече от 30 минути, лежането….. и то не е безболезнено. Накратко–няма положение в което да е търпима болката. Превърнах се в човек с нужда от чужда помощ за всичко (ние хората с редки болести в България нямаме никакви права, нямам право нито на телк с това заболяване, нито на асистент). А бях много енергичен човек, който гледаше все да свърши всичко, надявам се отново да бъда! Естествено нямах точна диагноза. Оказа се, че да познават и разчетат правилно ЯМР е като да имаш късмета да спечелиш 6ца от тотото. И така на поредния ЯМР ноември 2022 г. ми беше разчетено Периневрална Киста на Тарлов в сакралния отдел на ниво S1 . Така в Интернет намерих информация в "Сдружение на Тарловите пациенти" какво причиняват симптоматичните Кисти на Тарлов. Лечението е само оперативно и се извършва от малцина неврохирурзи в чужбина. Кистата няма как да се отстрани, защото е мехуресто разширение излизащо от корена на нерва, пълно с гръбначно мозъчна течност.

Тази киста постоянно дразни нерва от който излиза, причинява костна ерозия и компресия на съседните гръбначни нерви, което в много случаи води до пълна инвалидизация и разрушаваща радикулопатия. В много случаи всякакви травми могат да отключат това заболяване от несимптоматично към симптоматично - както се случи и с мен. Успешния метод за лечение е дренаж на кистата и поставянето на "скоба" на мястото на мехурчето, обвивайки нерва, така не позволява отново да се напълни. В България няма неврохирург който да прави такава операция.Изтеглихме заем и ме заведоха  на преглед в Англия при д-р Адриан Кейси - неврохирург, който потвърди, че кистата ми причинява всичко това и ми предложи операция. Предупреди ме, че ако не се предприеме лечение ще се получат усложнения - дисфункция на отделителните системи (като вече имам първите признаци). Като ме предупреди, че ако не се предприеме лечение, ще се получат още усложнения, като дисфункция на отделителните системи (като вече има първите признаци).

Пътуването беше страшно тежко, пътувах предимно легнала на задната седалка на колата с риск някъде да отнесем глоба( пътуването ми със самолет е невъзможно и поради физическата ми болка и друго коварно заболяване). До тук добре, появи се надежда да ме излекуват и да Живея отново нормално, а не просто да съществувам все легнала с агонизираща пареща болка. После идва проблема с парите - нямам такива средства. Да знаеш, че има лечение и да не можеш да си позволиш Здраве, е голям психически удар. Пиша тези редове вече плачейки…… Измина толкова дълго време от деня на падането, всеки ден събираш сили да издържиш и този ден.

Крепи ме надеждата, че има много добри хора които може би ще подадът ръка и на мен и да ме върнат отново към Живота. Вие давате надежда, шанс за живот на много хора!"