Възможно е още имена на българи да излязат в разследването на една от най-големите финансови измами в света. Това обяви разследващият журналист Николай Стоянов, който има и книга, посветена на криптоизмамата OneCoin и българската криптокралица.

Адвокатката на Ружа Игнатова е екстрадирана в САЩ, грозят я 20 години затворДилкинска е работила като ръководител на правния отдел на "OneCoin"



Според Стоянов, който два пъти се е срещал с Ружа Игнатова преди тя да изчезне преди повече от пет години, освен нея, основните участници вече са осъдени.

Съоснователят на OneCoin - шведът Себастиан Грийнууд, се призна за виновен по федералните обвинения срещу него в измама и пране на пари. Дълго време той се укриваше в Тайланд. Братът на Ружа Игнатова - Константин, беше задържан при пътуване в Щатите през 2019 година на международното летище в Лос Анджелис.

Той се призна за виновен за измама и пране на пари и съдейства на американските власти. Той е поел ръководството на OneCoin след изчезването на Ружа.

"Извън това има още цяла редица съдебни дела срещу един американски адвокат, който е всъщност изградил мрежата за пране на пари, по която е обвинена и Дилкинска. Неговото име? Марк Скот. Имаше дело. Той не се призна за виновен, за разлика от другите участници. И беше признат за виновен от съда в Щатите. Все още няма присъда, тъй че не може да кажем на какво е осъден, но вероятно дълги години в затвора. Друго ключово лице и внасящо пикантна нотка в историята, е Гилбърт Армента, също американец. Който е бил от една страна любовник на Ружа Игнатова, имали са връзка, от друга страна също е помагал в изграждането на тази мрежа от компании, които са използвани за прането на пари", каза Стоянов пред БНТ.