Жителите на хисарското село Красново, които протестираха миналия месец срещу редовното обгазяване на населеното място от цех за дървени въглища, алармират за проблема отново. Те твърдят, че вредни газове във въздуха се изпускат в ранните сутрешни часове и късно вечер. В редакцията на TrafficNews.bg хората изпратиха кадри от скрита камера, на които се вижда как се случва и самото замърсяване.

„Това е миризма, която ни задушава”, твърди пред TrafficNews.bg Владимир Сивков – жител на село Красново.

Във вторник до медиите беше разпространена информация от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), че са направили проверка във фирма „Карбол”, за която са сигналите на гражданите, и е било установено, че няма производствен процес.

Според кмета на село Красново Иван Бабаджанов инспекторите са посетили цеха през деня, а сигналите на местните хора са за обгазяване в ранните и късните часове на деня, а не по обед.

Кметът на Община Хисаря Пенка Ганева, която подкрепи протеста на хората на място, съобщи, че е уведомила РИОСВ за проблема. Наскоро те са изпратили експерти в цеха и са констатирали, че той има неизправна инсталация, че не са правени и замервания за чистотата на въздуха и шума, които трябва да се правят периодично. Това е описано в писмо до нея от РИОСВ-Пловдив.

„Надявам се хората, които трябва да следят за опазването на околната среда, да вземат предвид сигналите на гражданите”, заяви кметът Пенка Ганева.

С писмо от Регионалната здравна инспекция в Пловдив /РЗИ/ от 2010 година фирмата е уведомена, че трябва да има само дневна смяна и да спазва нормите за шум и да оценява вредните въздействия върху здравето на населението. Едно от изискванията е било да се изгради плътна ограда, но такава не е направена.

Красновските минерални бани край село Красново са курорт от национално значение. Към курорта съществува минерална баня, строена през 1939 година. Минералната вода е слабо минерализирана и подходяща за лечение на гинекологични и кожни заболявания, както и на такива, които засягат бъбреците, опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

TrafficNews.bg