Председателят на НС Росен Желязков се срещна у нас с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка.

Ключова визита на границата ни с Турция. Председателят на Националния съвет на Австрия отиде в района на граничния пункт „Капитан Андреево”. Целта на обиколката по границата е да оценят усилията на България за спиране на мигрантския поток.

Австрия заедно с Нидерландия наложи вето на страната ни за влизане в Шенген.

След обиколката на българо-турската граница Волфганг Соботка и председателят на НС Росен Желязков се срещнаха с парламентарните групи в Народното събрание. След края на разговорите стана ясно, че Австрия цени високо усилията на страната ни за спиране на мигрантския поток. Според Росен Желязков е станало ясно, че миграцията не е причина за наложеното ни вето за влизане в Шенген. Председателят на Австрийския съвет подчерта, че позицията на Австрия е, че Шенген не функционира както трябва от 2015 година. По думите на Соботка ветото може да се вдигне само през разговори и интензивно сътрудничество.

„Уверенията за позицията на Австрия, за наличие на вето към присъединяването на България и Румъния към Шенген, не са свързани с изпълнението на критериите и не са свързани управлението на мигрантския поток. Австрия иска да постави този въпрос в дневния ред на Съвета на ЕС и на ЕК. Но според нашите австрийски колеги Шенген не функционира пълноценно и те настояват за преразглеждане на режима за Шенген”, каза Желязков.

„Ясно е, че от 2015-та Шенгенското пространство не функционира така, както трябва. Именно поради тази причина наложихме ветото, което иска да подчертая, че не е свързано с България. Тя изпълнява критериите, аз се убедих в това на границата. Силно се надявам разговорите между министерствата на вътрешните работи ще доведе до резултат и за двете страни”, заяви Волфганг Соботка.