Няма задържани количества от която и да е било ваксина у нас в момента. Това категорично заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Всичко, което дойде отива в три направление – за изпълнение на фазите, за заявките от националния регистър и една втора от количествата се разпределят към личните лекари. Все още не можем да приключим първа и втора фаза, тъй като много хора проявяват желание сега да се имунизират. При нас пристигат постоянно списъци с желаещи лекари и учители и ние не можем да отказваме на нито един. У нас се наблюдава обръщане на тенденцията на отношението към ваксината, което много ме радва“, коментира Ангелов.

Относно изборът на ваксина, здравният министър коментира:

„Аз също много искам да имаме избор на ваксини, такава беше идеята. Очаквам днес да се стигне до съгласие на европейско ниво и да имаме достатъчно дози допълнителни ваксини, за да може тогава да предложим и избор“, коментира още Ангелов.

Здравният министър коментира и възможното производство на ваксини у нас. Той категорично заяви, че не става въпрос за българска разработка, а за вече одобрените такива в ЕС, освен това е европейска инициатива.

За българската ваксина Ангелов каза, че е на много ранен етап, но това не е заради липса на финансиране.

Страната ни очаква и допълнителна доставка от препарата Ремдесевир.