Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците, каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред журналисти в Разград. Той се срещна с изпълнителния директор на разградската болница д-р Станимир Георгиев, със зам.-кмета Добрин Добрев и с областния управител Драгомир Златев.

В отговор на въпрос за липсващи лекарства за скарлатина, здравният министър посочи, че чува това за първи път.

„По принцип скарлатината се лекува с антибиотици, а антибиотици в аптечната мрежа имаме. Министерството положи усилия за медикаментите, които бяха с най-голям недостиг в цяла Европа и преди четири дни заредихме 27 560 опаковки Оземпик, 12 500 опаковки Fiasp, което ще задоволи пазара за следващите четири месеца“, обясни министър Меджидиев. Той посочи, че има проблем с доставките на Вентолин, но това, по думите му, е проблем в цяла Европа. Здравният министър посочи още, че има уверение за получаване от следващия месец на количества на Пулмикорт. 

Меджидиев каза още, че редовно се следят медикаментите, макар по думите му така наречената система СЕСПА да е несъвършена и според него трябва да се коригира. „Подготвили сме законопроект, с който да коригираме тази проследяваща система и в момента, в който имаме парламент, веднага Министерството на здравеопазването ще внесе тези изменения в закона, за да може да получим адекватния контрол, който държавата може да осъществява върху търговците на едро, реекспорта на медикаменти и всички тези механизми“, добави министърът на здравеопазването.