България е готова за посрещане на нова вълна на коронавируса. Това заяви служебният здравен министър доц. Стойчо Кацаров в парламентарната зала.Той посочи, че е приет план, който разделя мерките на 4 групи – от „зелена зона“, в която сме в момента до „тъмночервена зона“, при която ще работят само хранителни магазини, аптеки и банкови институции.

В двете останали зони планът предвижда детайлно кои дейности ще бъдат спирани, обясни здравният министър:

„Това ще сложи край на лошите практики ад хок вечерта да се обявява, че утре се затваря или утре се отваря, а и на лошите практики да се отварят бизнеси в разгара на вълната или да се затварят без никакво обяснение“.

Според него са допуснати съществени грешки в подготовката за COVID вълната, в организацията на хоспитализациите и на ваксинирането на населението през първите месеци на тази година на практика са довели до „жертване“ на възрастните и хронично болните и то с пряк резултат от над 10 000 жертви. 

„За разлика от почти всички страни в света и всички в ЕС, България не даде приоритет на най-уязвимото население – хората над 60 г. и хората с тежки хронични заболявания. В Плана за ваксинация те са поставени в последната четвърта фаза, след много други категории, служители, служители във ферми за норки и т.н. (…) Над 80% от починалите от COVID са на над 60 г. – когато ги ваксинираш, не само намаляваш разпространението, намаляваш рязко смъртността. Тази грешка според експертите коства около 10 000 смъртни случая“, подчерта министърът.

И допълни: „Това, което България направи, е че тя жертва възрастното поколение – имунизира предимно младите и активни хора в продължение на 5 месеца. Имунизирахме спортисти, футболни отбори, изпращаха се мобилни екипи в различни фирми“.

Той отбеляза, че още първата грешка на здравните власти по времето на кабинета „Борисов 3“ е била при договарянето на ваксините, което е оставило нашата страна с много малки количества заради забавянето на препарата на „АстраЗенека“. Чак до юни е имало проблеми с логистиката за личните лекари, а междувременно още от февруари е спряло спазването на фазите от плана, обявен от Костадин Ангелов.