Със символична първа копка кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и районният кмет Димитър Колев дадоха официален старт на строежа на Целодневна детска градина „Мир“ в „Западен“. Очаква се заведението да отвори врати след година.
„Пред пловдивските детски градини вече няма щафетно чакащи родители, баби и дядовци, за да запишат децата си, тъй като местата са повече от кандидатстващите за тях“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при символичната първа копка. “Опашките отпреди три години не само са забравени и сега говорим не просто за едно място в детска градина, а за най-висок стандарт и качество на услугата“, коментира инж. Тотев. Той благодари на кмета на „Западен” Димитър Колев и неговия екип за свършената огромна работа при подготовката на започващото строителство. Благодарност от името на родителите изказа майката на две деца Радостина Стоилова, а малката й дъщеричка, която догодина ще е сред първите възпитаници на ЦДГ „Мир”, подари плюшена играчка на кмета инж. Иван Тотев.

„В момента са осигурени 1.4 млн. лева за началото на строителството“, увери от своя страна районният кмет Димитър Колев. Общата стойност на градината е 2.8 милиона лева, а срокът, даден от строителя за изпълнение на обекта, е 146 работни дни. Разгърнатата площ на двуетажната сграда е 2257 квадратни метра – по 1130 на етаж. Модерната детска градина ще разполага и с басейн, който ще е с широк 6 метра и дълъг 12,5 метра, а дълбочината му ще е 60 сантиметра. Ще има и физкултурен и музикален салон, оборудван с подово отопление. След година, когато отвори врати, ЦДГ „Мир” ще е поредната прекрасна градина в Пловдив за около 200 деца. За нея се използва проектът на откритата преди по-малко от година ЦДГ „Котаракът в чизми” в район „Южен”, но преработен според конкретните условия на терена. За по-голяма безопасност и комфорт на децата, ще бъде изградена плътна ограда, а за родителите с автомобили – 28 паркоместа.

TrafficNews.bg