Голямото копаене в район „Северен” започна, след като Община Пловдив рестартира Водния цикъл. Строителна техника вече работи по първите улици, които са заложени в най-големия проект на Пловдив.

Ремонтните дейности са концентрирани улиците „Полк. Дрангов“ и  „Средец,  ул. „Полк. Сава Муткуров“ и „Оборище“. Там в момента се премахва пътната настилка и ще бъде подменена канализационната и водопроводни мрежи. Очаква се до края на юни да бъдат завършени обектите в карето. В момента в процес на изпълнение са  два лота за 16,5 млн. лева, с които ще се разкопаят 40 улици в район „Северен”.  

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев заяви, че третият лот, който включва големите водопроводи на бул. „Дунав”  и Брезовско шосе, в момента е входиран в управляващия орган. Първата поръчка бе прекратена преди два месеца с мотива, че част от елементите на мрежата са завишени, като новата поръчка е с 6 млн. лева по-малко – 18 млн. лева. При одобрение от Управляващия орган обществената поръчка ще бъде пусната за събиране на оферти.

Общо по проекта ще бъдат реконструирани близо 71 улици и булеварда в район „Северен“, като на първия етап се предвижда това да са 40. Срокът за изпълнението му е 18 месеца.

Ще  бъдат подменени 12,5 км  водопреносна мрежа и 13 км канализационна. Освен ВиК мрежата, ще се ремонтират изцяло пътните настилки – от тротоар до тротоар.