Вероятността за нова газова криза тази зима е голяма и правителството се подготвя. Това съобщи след редовното заседание на МС вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя добави, че кабинетът следи с притеснение ситуацията и напрежението между Русия и Украйна, съобщиха Cross.
Към момента няма информация за намаляване на доставките, каза Захариева, като уточни, че проблем би възникнал, ако това стане в студените месеци, когато потреблението на газ е високо. 
„Топлофикационните фирми са предупредени да проведат тестовете за преминаване от природен газ към мазут, проверяват се и количествата на доставките, водят се и разговори с Гърция за допълнителни количества газ през реверсивната връзка", добави Захариева. 
"Подготвяме се по всички линии, но над 85% от доставките са от една и също място. Към момента хранилището в Чирен не е пълно на 100 процента и се търсят варианти за още количества газ за него. Но дори хранилището да е пълно, неговият капацитет далеч не е достатъчен за нуждите ни през зимата. Към този момент няма намаление на доставките на природен газ, макар че те по принцип не са големи през лятото", завърши тя.

TrafficNews.bg