Арменецът Давид Агопян, който на 10 март беше задържан и настанен в приемния дом за бежанци Бусманци, се бори за документи и пребиваване в България.

29-годишният мъж живее в България от 1992 година и досега никога не е имал арменски паспорт.

Това е и причината да бъде настанен в лагера край София. Макар и живял две десетилетия в България, Давид няма какъвто и да е документ за самоличност.

Пред TrafficNews.bg той сподели, че при пожар е изгорял единственият му документ за самоличност - актът му за раждане.

Когато е бил на 5 години майка му заживява с бургазлия, но след тяхната раздяла мъжът е в неизвестност. Доведеният му баща Николай Дяков е обещавал да го осинови, за да се решат проблемите му, но това така и не се случва.

"Така...аз и майка ми, заедно с покойната ми баба заживяхме в Несебър. Майка ми роди дете от него, но реално брат ми не го познава лично. Животът с Николай беше доста труден, майка ми всеки ден беше пребивана. Той късаше паспорта й и по този начин се стараеше да я задържи", сподели младият арменец.

След като Давид е навършил 18 години прави опити да получи арменски паспорт, но е получил отказ. Мотивът: трябва да служи в армията на Армения. 

"Аз честно казано не исках да се връщам в Армения. Казваше ми се, че единственият ми шанс е да навърша 27 години и да заплатя неустойка, че не съм служил", каза Давид пред TrafficNews.

Той няма диплома за завършено средно образование, защото в България са му казали, че без документи за самоличност не може да се яви на матури.

Споделя, че е можело да се избегне този проблем, ако паспортът му е бил направен преди да навърши пълнолетие, но...

"Майка ми не успя да ми оправи документите, когато бях малък. Но я оправдавам с факта, че тогава пречката е била доведеният ми баща, който правеше всичко възможно да й попречи за тези неща", откровен е младежът.

Години наред се е разхождал свободно без документи. Успявал е да работи, а и да завързва контакти. Вече повече от седем години е в сферата на туризма и неговата мечта е да се развива иманно в тази насока. 

"Когато ме спираха полицаи аз просто им казвах истината: Нямам документ за самоличност. Абсолютно винаги са ме пускали, защото това бяха рутинни проверки, а аз нямам никакви криминални прояви", каза той.

На въпроса: "Как те задържаха и настаниха в Бусманци" сподели, че е бил с приятели във Варна. Разхождали са се в морската градина и до тях са се приближили полицаи за рутинна проверка на документи.

"Съответно обясних за моята ситуация и те решиха да направят проверка за установяване на самоличността ми. След като не ме намериха в системата, те се обърнаха към "Миграция". Бях задържан в ареста и на следващия ден дойде инспектор от "Миграция", който след разпит издаде заповед за моето настаняване в Бусманци", сподели той.

И все пак за Дома за временно настаняване на бежанци не казва нищо лошо. Категоричен е, че не е получил лошо отношение нито от охраната и служителите, нито от настанените мигранти. И все пак се чувства лишен от свобода, като в затворнически режим.

"Получаването на паспорта ще е монета с две страни - от една страна ще е невероятно щастие, защото за пръв път в живота ми ще имам документи за самоличност. Но от друга страна това ще даде картбланш на "Миграция" да бъда депортиран. Те вече започнаха издаването на заповед за депортирането ми", каза Давид пред екипа ни. 

Малко след случилото се с него граждани на Несебър се мобилизираха, за да съберат парите нужни му за заплащане на неустойка от избягване на служба към арменската армия. Хората дори организират благотворителен базар на 29, 30, 31 март. Сумата, която е обявена, е 6500 евро.

Противно на случилото се той не губи надежда. Убеден е, че всичко ще се нареди. Пред TrafficNews.bg сподели, че мястото на което се намира, го кара да вярва, че това е началото на решаването на този проблем. Отговаря, че вяра му дават близките му и всички онези съпричастни хора, които са го потърсили, за да му подадат ръка и да предложат помощ – някои финансова, други морална. 

Скандално! Арменец, живял цял живот у нас, в бежанския лагер в Бусманци!?Давид Акопян няма български паспорт и документ за гражданство, затова е задържан