Седем мъже са задържани след разследване на организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти. За това съобщи Дияна Илиева, заместник окръжен прокурор на Плевен.

Разследването под надзора на Окръжната прокуратура в Плевен се води за това, че през периода от януари 2015 г. до декември 2023 г. на територията на България, Гърция и Румъния е образувана и ръководена организирана престъпна група. Целите им са били престъпни - трафик на хора, незаконно превеждане през границата без разрешение и подпомагане на чужденци, за да преминават през страната в нарушение на закона. Групата е създадена с цел получаване на доходи от престъпната дейност, поясни прокурор Илиева.

Извършени са прекъсвания и изземвания в недвижими имоти и автомобили, стопанисвани от членовете на престъпната група, както и лични обиски. Иззети са 2700 лева, 45 000 евро, около 500 грама златни накити, документи, свързани с престъпната дейност, мобилни телефони, преносим компютър, законно притежавано оръжие – два бойни и четири ловни пистолета, както и лек автомобил.