С 15 до 20 стотинки се очаква да поевтинеят горивата преди Коледа. Така дизелът ще падне под 3 лв., което ще е най-ниската му цена от 18 месеца насам - последно тя е била такава през април миналата година.

Масовият бензин А95 пък се очаква да падне под 2,70 лв. Причината е сериозният спад на международните пазари. Петролът сорт “Брент” вече се търгува за 84 долара за барел в неделя, което е спад от 1,68%. За сравнение, през лятото цените на моменти надхвърляха дори 100 долара. Лекият суров петрол също е поевтинял с толкова до 76,55 долара.

Причина за това е обсъжданият от държавите от Г-7 таван на цената на руския петрол като част от санкциите спрямо Русия. Сумата, която се дискутира, е 65-70 долара за барел.

В момента Русия изнася основно по море за Китай и Индия, за където са насочени около 2/3 от доставките. В същото време обаче търсенето от Китай намалява, тъй като заради политика “нулев ковид” в страната продължават да се налагат локдауни. Китай е най-големият вносител на петрол в света.

У нас масовият бензин А95 вече поевтиня в неделя с още 1 стотинка, а за последния месец – с общо 10 ст., и така цената му падна средно до 2,86 лв. за литър по бензиностанциите. Това е най-ниската му стойност от 1 март досега, когато скоро след нападението на Русия над Украйна петролните котировки започнаха да се увеличават – първоначално леко, а впоследствие и доста силно.

Към тази цена водачите на леки коли у нас все още ползват и най-вероятно ще ползват поне до Нова година отстъпка от 25 ст. за литър бензин. Миналата седмица кабинетът реши да отпусне още 36 млн. лв. за тази мярка, за която от 1 юли бяха отделени от бюджета 150 млн. лв. Те щяха да стигнат само до 4-5 декември, но с новия транш от 36 млн. лв. отстъпката ще се дава до Нова година, а възможно е и след това.

Дизелът също поевтинява, макар че е значително по-скъп от бензина А95. В момента средната му цена е 3,30 лв. за литър и е с 5 ст. по-ниска в сравнение с миналата седмица. За този обикновен дизел хората също получават отстъпка от 25 ст. за литър.

Най-чувствително е поевтиняването на метана – с 1,60 лв. за последния месец. В момента средната му цена е 3,31 лв. Цената на метана е пряко свързана с цената на природния газ, който въпреки напрежението заради спрените доставки от Русия за почти цяла Европа продължава да поевтинява.