„Властите не бяха подготвени за хакерска атака като тази със сигналите за бомби в училища в цялата страна. Тя успя да внесе смут, паника. Трябва да се вземат сериозни мерки, защото от тук насетне ще живеем в този режим”. Това заяви Явор Колев – експерт по киберсигурност.

Според него това са хактивистки групи, които извършват хактивистки атаки. „Започваме да живеем в този режим – ще получаваме хактивистки атаки и трябва да реагираме”, каза Колев пред Нова телевизия. 

Той допълни, че е нужно да има специална група, която да оценява дали сигналите са реални и да издават протокол, по който да се реагира.

По думите на клиничния психолог Велислава Донкина, заплахите с бомби срещу училищата са нещо, което показва за пореден път колко е сложно времето, в което живеем. „Има разпад на институции и ценности. Това остава хората сами. Когато нещо такова се случва, има регрес – състояние, в което избуяват страхове, нужди, невъзможност да се справиш. Това може да е характерно както за отделна личност, така и за цяла група. Когато няма и вътрешни устои, на които да се опреш, когато нямаш изградени алгоритми, обикновено се действа нагонно – инстинктивно, агресивно, деструктивно”, каза Донкина.

„В моята професия казваме, че правим това, което ни е възможно към този момент с опита, който имаме”, каза Донкина. Тя допълни, че в този хаос хората са лесно манипулируеми и агресивни.

Демерджиев: Сигнали за бомби има и в Европа, американските служби ни помагатВътрешният министър е категоричен, че няма реална заплаха

Сигнал за бомба и в УНСС

Сигнал за бомба затвори две училища в ПазарджикУчениците са евакуирани