След 15 май - денят, в който Иван Гешев скъса оставката си, съмнителни хора почнаха да следят моите ежедневни навици. Със сигурност съм обект на проследяване и подслушване. Забелязах съмнителни лица и автомобили около жилището ми. Правя си изводите за това, което се случва. Това заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба (НСлС) по БТВ.

По думите му единият вариант е някаква частна структура да се интересува от моя начин на живот.

"Ако това е така, не е малка вероятността тази частна структура да е свързана с тези, които са изпълнители на покушението срещу главния прокурор. По-страшното е би било, ако това се извършва от Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО)". 

Според него при втория вариант това би означавало, че някой някъде в някоя служба е поискал спрямо Тодоров да се прилагат някакви СРС-та. 

"За съжаление, разрушаването на прокуратурата отвътре се случи в пълен синхрон с действията на политическите сили и законодателната власт. За няколко дни скоропостижно се случиха законодателни промени, които ме учудват. Виждам синхрон - не казвам, че са обвързани", каза още Ясен Тодоров. 

"Моите правомощия в НСлС са крайно ограничени със заповед на директора на Националното следствие, които ми е отне почти всички административни правомощия. На практика съм един обикновен следовател, на чийто кабинет има табелка зам.-директор, каза още той. 

По думите му има процедура за отстраняването му, за която той не е бил уведомен. 

"Това ще реши прокурорската колегия към ВСС. Не съм запознат с мотивите на директора Борислав Сарафов и помолих ВСС да ми даде възможност да се запозная с тях и да дам своето становище. Все още не са ми дадени", каза още той.

Тодоров не е съгласен с твърдението, че в прокуратурата се случва прегрупиране. 

"Лично считах Борислав Сарафов за приятел до 8 май, с него сме започнахме заедно студенти в първи курс, познаваме се от 35 години. Така се развиха събитията, че явно той не иска да работим в един екип", каза зам.-шефът на НСлС. 

Според него прокуратурата и следствието били последният стожер на държавността в родината. И съм съгласен с това, което каза лидерът на ДПС, че сме свидетели на разпад на държавността, допълни той. 

Дали ще стигнем до преучредяване на държавата, не мога да ви кажа. Много съм скептичен към промени в настоящата конституция, особено от хората, чиито записи чухме. Конституцията е писана от много добри юристи. Не може за 6 месеца хора, които си нямат понятие от право да пишат нова конституция, предупреди Ясен Тодоров.