Слабостите съдебната ни система са хронични, а политическото въздействие върху нея е почти постоянно. Това каза пред Нова телевизия  конституционният съдия Янаки Стоилов.   

„През 1992 г. в  България в резултат на приети от парламента промени тогавашният ВСС се сменя, въпреки че мандатът му едва е започнал. В резултат на това са освободени около 150 магистрати. Още няколко стотин напускат доброволно в кавички, тъй като междувременно са заплашени с една нормативна възможност, че ако бъдат освободени, поради непригодност като магистрати, след това не могат да станат дори адвокати. Паралелът в днешни дни е, че съдебната власт е била така конструирана, че много от хората, които заемат позиции по високите етажи, са принудени да се съобразяват с политическата конюнктура. Трябва да се запитаме дали част от това, което става във ВСС, не е в резултат на променена политическа конюнктура”, уточни Стоилов.  

„Нашата прокуратура е много ефективна, когато трябва да образува някакво наказателно производство, но е неефективна по отношение на преследване на престъпленията по високите етажи на властта”, смята още  конституционният съдия.