ВСС прекрати процедурата по първото предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Така остава за обсъждане по същество само второто предложение.

Вносителите оттеглиха първото предложение, като се мотивираха с постановление на прокурор в СГП. То установява, че няма данни за намеса и въздействие върху разследващите на взрива срещу автомобил, в който се е возил главния прокурор на 1 май, а израелският експерт не е допускан до мястото, на което се провеждат следствените действия.

Тази сутрин изненадващо, шестимата магистрати, които поискаха предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, оттеглиха предложението си на заседанието на ВСС. Кадровиците не обявиха мотивите си за това, коментираха само, че оттеглят предложението след като са се запознали с всички събрани до момента доказателства по случая.

Съветът трябваше да обсъди по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата.

Иван Гешев призова кадровиците да не нарушават правилата и конституцията. Той каза, че няма притеснения и не иска да става причина да се бави процедурата.