От утре разхлабват част от мерките в страната, стана ясно на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб днес. Възможностите за разхлабване на меркитеса няколко и са коментирани с ресорните министри.

„На практика това, което ни дава възможност да обсъждаме разпускане на мерките, е намаляването на заболеваемостта. Тя вчера падна под 500  на 100 000 за страна. Много се надяваме това да бъде устойчива тенденция. Обмисляме много постепенно и много внимателно да либерализираме мерките“, заяви доцент Ангел Кунчев.

Разрешават се провеждането на присъствени занятия в образователни центрове и в учебни езикови центрове. Това ще се случва при спазване на всички противоепидемични мерки, поясниха от щаба. След 10 май ще бъдат увеличени броя класове, които могат да присъстват в училище.

Допускат се спортните мероприятия на открито, с ограничен брой публика, разположени на най-малко 1.5 м. един от друг и при носене на маски.

От 1 май се разрешава влизането в България да става по три начина: ваксинационен сертификат, PCR тест или антигенен тест, които са отрицателни, или с документ за преболедуване на заболяването, с давност не повече от 6 месеца от датата на влизането  страната.

Категорично е необходимо ваксинационния сертификат да се ползва след 14 дни от поставяне на втора доза при двудозовите ваксини", поясни министър Ангелов.

„Продължавам да твърдя, че Великденските празници, които са голям радост за всички, могат да доведат то негативна промяна в тенденцията на спада на заболеваемостта“, коментира Кунчев.

Отварянето на нощните заведения се предвижда така, както е записано в заповедта – на 29 април. Към този момент не се предвижда отваряне на затворените пространства.