Днес в Уестминстърското абаство в Лондон ще се проведе коронацията на новия крал на Великобритания Чарлз III. Той наследи короната от своята майка Елизабет II, която почина на 8 септември 2022г. Елизабет беше вторият най-дълго управлявал владетел в Европа след френския крал Луи XVI. 

Ето и най-интересните факти преди коронацията: 

- Чарлз III е най-възрастният крал на Великобритания, който се възкачва на престола. В момента той е на 74 години, а през ноември ще навърши 75. 

- Чарлз е и най-дълго чакалият престолонаследник за короната. 

- Пълното име на новия крал на Великобритания е Чарлз Филип Артър Джордж.

- Това е първата коронация във Великобритания за ХХI-ри век.

- Церемонията по коронацията ще се проведе в Уестминстърското абатство. Това е най-важната църква в Англия и е мястото на английските коронации повече от 900 години. Абатството е официалната кралска църква за двореца Уестминстър и като такова е грандиозно място за всички големи кралски церемонии, включително коронации, сватби и погребения. 

- Първият коронясан владетел е Уилям Завоевателя през 1066г. 

- Кралският трон в абатство е на повече от 700г. 

- На церемонията ще присъстват само 2000 подбрани специално гости. Поканите са специално направени и връщат към Средновековна Англия. На коронацията на Елизабет II присъстват много повече цели 8000 души. 

- Официалната храна за коронацията ще бъде коронационен киш с органични яйца, спанак, боб и естрагон, създаден от кралския готвач Марк Фланаган. 

- Предишната коронация е на Елизабет II, която се състои на 2 юни 1953г. 

- Майката на Чарлз е Елизабет е абсолютен рекордьор с почти 70 години на трона. Никой друг владетел не е бил на трона на Великобритания толкова дълго време. 

- Името Чарлз се използва за трети път от крал на страната. До момента обаче то не донесло нищо хубаво. Чарлз I е първият и единствен крал, който е бил екзекутиран. Това става по време на Английската революция. Един от неговите синове Чарлз II поема страната в много тежък момент и постоянно има проблеми при неговото управление, включително и войни. Той умира на 6 февруари 1685 г. след усложнения от удар, но няма законни деца, а най-голямото му извънбрачно дете – Джеймс Скот, херцог Монмът, прави опит след смъртта му да стане крал на Англия и е екзекутиран по заповед на чичо си Джеймс II, брат на Чарлз.

- Наследник на Чарлз III е принцът на Уелс - Уилям. 

- Чарлз е сред кралете на Великобритания, които са били разведени. Неговата първа съпруга е принцеса Даяна, която загива в автомобилна катастрофа след развода им. 

- Плановете за коронацията са под кодово име "Операция Златно кълбо" и доста неща от церемонията се пазят в тайна. 

- Парите за коронацията се плащат от правителството. Все още не е ясно колко ще струва цялата церемония, а предишната през 1953г. е струвала 46 милиона лири в днешни пари. 

- Служебният премиер Гълъб Донев ще представлява България на коронацията на Чарлз III.