60% по-заразен е индийският вариант на коронавируса в сравнение с британския. Все още са малко данните и не може да се каже каква е разликата в последствията и клиничната картина на двата щама. Този коментар направи вирусологът проф. Радостина Александрова. 

"В Русия също нарастват драматично случаите. Страните, в които индийският вариант е навлязъл, те са повече от 70, може да видят възникването на нова вълна, още повече ако в тях няма достатъчно ваксинирани. Възможно е този вариант да преобърне отново хода на пандемията. Единственото, което може да ни помогне, е ваксината. Лятото е моментът да се подготвим за есенно-зимния сезон", каза още Александрова в ефира на БТВ.

Според нея има публикация, очакваща лицензиране, която показва, че РНК ваксините, при две получени дози, пазят около 88% от индийския щам.

Вирусологът обясни, че топлите температури не влияят върху разпространението, като даде пример с Индия, където драматично нараства броят на случаите. Тя допълни, че експертите предупреждават страните, в които „Делта“ е локализиран, да не подценяват ситуацията, защото той може да предизвика нова вълна.

„Особено в случаите, когато броят на ваксинираните не е достатъчно висок. Според експертите е напълно възможно ситуацията в България да се обърне и този вариант да обърне хода на пандемията. Никой от нас не бива да забравя, че през лятото трябва да се подготвим за есенно-зимния сезон“, допълни тя.

Проф. Александрова уточни, че секвенираното на генома на вирусите изисква време. По думите ѝ и в Индия, и във Великобритания е отнело между 4 и 6 седмици, за да може този вариант да измести останалите. Тя уточни, че „Делта“ е навлязъл на Острова още през април, като е вероятно и в други страни да се стигне до подобна картина.

„Говори се, че има промени в клиниката при този вариант. Добре познатият ни симптом – загуба на вкус и обоняние – сега са отстъпили. Водещи са възпаленото гърло, хремата, главоболието. Засяга и съвсем млади хора между 12 и 20 г.“, допълни проф. Радостина Александрова.

Тя допълни, че според последните проучвания ваксината на „Пфайзер“ предпазва в над 80% от случаите срещу индийския вариант.