Още през август положението с разпространението на коронавируса в България ще стане по-тежко и ще започне четвъртата вълна. За това предупреди вирусоложката доц. Любомира Гломб по Нова телевизия.

"Определено има раздвижване с коронавируса и очаквам интензифициране. Вече над половината от секвенираните проби са с делта варианта. Още август ще започне по-тежкото", заяви тя.

"Да, наистина заболеваемостта в другите страни се измества съм по-младите, но там възрастните са ваксинирани. А у нас ще има заразени и възрастни, а там смъртността е по-голяма. При делта варианта са нужни две дози за предпазване. Препоръчва се и смесване на ваксините - РНК и векторна", препоръча тя.

Специалистът посочи, че за да се постигне по-висока ефективност на ваксините срещу Делта варианта е добре да бъде завършен целия процес на имунизация. „Ефективността на ваксината само след първата апликация е около 50% и се вдига на 88% след втората”, добави доц. Гломб. Според изследване смесеното прилагане на ваксините показвало силно нарастване на ефективността им.