Изследванията от СЗО показват, че три седмици след поставянето на втората доза се стига до имунитет. През този период е опасно. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова.

Коментарът е по повод на заразяването на 14 души от дома за възрастни хора с деменция в село Опанец, Добричко са дали положителни проби за коронавирус, след като са били ваксинирани с две дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех"

"Коронавирусите имат много висока адаптивност, защото мутират, а те мутират непрекъснато. Селектират точно тези мутации, които им дават предимство. Той ще продължи да произвежда нови мутации и ще продължат да се появяват нови варианти“, каза проф. Александровa пред БТВ.

Вирусологът беше категорична, че обществото е далеч от т.н. колективен имунитет. Според нея в далечна перспектива COVID-19 ще се превърне в ендемично заболяване, както грипа. 

„Доскоро смятахме, че трябва 60-70% от хората да имат имунитет, след това се появиха новите варианти и започна да се коментира, че процентът ще скочи. Има и още нещо – ваксинацията в цял свят върви бавно и неравномерно. Все още не сме наясно дали ваксината успява да предотврати самото предаване на вируса“, посочи проф. Александрова.