Вълна от остри вирусни инфекции поваля деца и хора в активна възраст в страната, съобщиха общопрактикуващи лекари от Пловдив. При най-малките и учениците често се стига и до ангини. Не са изследвани причинителите, но според клиничната изява се подозират риновируси. Успоредно с тях все още има и много чревни инфекции и често се доказват ротавируси, уточнява изданието.

„Всеки ден през кабинета минават по около 20 деца“, каза д-р Таня Дипчикова, чиято практика е в Пловдив, цитирана от 24 часа.
„Засегнати са най-малките, които ходят на детска градина, и децата в училищна възраст.
Проявите са висока температура, хрема, кашлица. Около 10% правят и гнойни ангини“, уточнява тя.
Според нея вирусните инфекции се покачват отчетливо 10 дни, след като децата са тръгнали на училище.
„Има доста ангини, предимно сред децата“, обобщава д-р Бисер Георгиев от София, като допълва, че това предимно са усложнения вследствие на нелекувани вирусни инфекции. „Вирусната инфекция протича с температура над 38 градуса, хрема, болки и дразнене в гърлото, промени в гласа, кашлица. С такива оплаквания идват по около 10 деца и възрастни на ден“, уточнява лекарят.
„Има повече болни, но вълната все още не е много голяма“, коментира д-р Екатерина Найденова с практика в Студентски град в София.
Според нея причината за увеличението на вирусните инфекции е рязката промяна във времето -
има условия за лесно изстиване, обмяна на вируси и отслабване на имунитета.
306 случая на остри дихателни инфекции за 7 дни е отчела Столичната РЗИ в последните си данни до 21 септември. Има увеличение на болните, както е било и по същото време миналата година. В София са отчетени още варицела, скарлатина и 2 случая на коклюш, допълва изданието.