Над 500 коледари се надиграваха навръх Рождество като част от фестивала "Ямболски коледарски буенек" в Ямбол.

Коледари от различни квартали в града обикалят домовете и улиците от Бъдни вечер.

Този обичай датира много отдавна, като основната задача на младите мъже е да прогонят злите сили и да пожелаят здраве и благополучие на всички.

Подготовката за обичая се състои в приготвяне на специално облекло и пеене на коледни песни, които са най-важният компонент от обичая.

Традицията се изпълнява в много краища на България, но има едни коледари, които се открояват от всички и това са танцуващите коледари в град Ямбол, където хора от цяла България пристигат, за да видят и изпитат на живо емоцията от уникалния фестивал „Коледарски буенек”.

Счита се, че именно там се е възродила коледарската традиция, която се изпълнява и до ден днешен.

Там коледарите придвижвайки се от къща на къща под съпровода на една гайда, танцуват уникалния, несрещан никъде другаде коледарски танц.

Тази година част от празника беше и Митко от Ямбол, за който хиляди събираха средства, за да оздравее. В продължение на две години коледарите даряваха събраната сума в помощ на Митко и с надежда той да расте в нормална среда, а не в болничната стая. С тяхна помощ и с помощта на хиляди сърцати хора, Митко тази година стана част от празника “Ямболски коледарски буенек”.