Вегани излязоха на протест пред Светия синод и настояха църковната институция да анатемоса убийството на животни. Искането им идва непосредствено след Великденските празници и дни преди българите да отбележат Гергьовден с агне на трапезата си.

Шестима души с табели се обявиха против измъчването на животни, а ние ги попитахме - защо? Не става ли въпрос за личен избор?

"Настояваме църквата да излезе с официална позиция, в която да се обяви против курбаните и освещаването им. Искаме да анатемоса убийците на животните", заяви пред TrafficNews категорично Никола Донев - председател на Българския вегански съюз.

Веганите настояват църквата да не застава зад "този акт на убийство на животни" и свещениците категорично да отказват посещения в домовете на хората при освещаването на курбан.

Попитахме защо. Попитахме това не противоречи ли на изконната мисия на църковната институция и нейните служители, които би трябвало да бъдат връзката между обикновения човек на земята и Бог. И зададохме конкретен въпрос: Искате от свещениците да отказват молитва за здраве на вярващи хора, ако на трапезата им има месо?

И ни отговориха категорично: Да!

"Така няма да има легитимация на тези убийства. Не искаме църквата да застава зад трапеза, на която има трупове. Това е - кратко и просто. След като анатемосват абортите, защо да не анатемосат и това? Една от Божиите заповеди е: "Не убивай!", нали? Значи има голям резон", заяви Донев.

Случайно се натъкваме на Тео. Той е на 9 години и не яде месо. Казва, че не иска да наранява животните. Брат му Сами е на 6 и също не яде месо, по същата причина. Така ги възпитават родителите им. Майка им от 25 години не яде месо. От 10 е спряла да консумира всякакви животински продукти.

"Може да се каже, че децата ми са вегани. Така ги отглеждаме, така ги възпитаваме. Тънките моменти са когато отидат на рожден ден и там има торта. Случва се да ядат и млечни продукти. Обяснявам им защо, за да не ни обвинят, че насилваме децата и им налагаме нашите възгледи. Ако един ден проядат месо, няма да ми е приятно, но те ще си го изберат. Не вярвам, че може да има такъв момент, след всичко, което виждат и чуват", разказва майка им.

Според Никола Донев за православните християни църквата е авторитет. Позиция на Светия синод по случая с убийството на животни би променило значително картината, въпреки че вярващите постят няколко пъти през годината по време на многодневните църковни пости и поне два пъти седмично - в сряда и петък.

"Постенето включва и пчелни продукти. Ние искаме да не използват никакви животински продукти. Искаме цял живот да не се консумира нищо животинско. Това е нашата позиция, гласът на животните и тяхната воля за живот", категоричен беше председателят на Българския вегански съюз.