Ваксинациите на децата, както и женските консултации, които бяха спрени заради епидемията от коронавирус, ще бъдат възстановени след Великденските празници. Това съобщи на редовния брифинг на националния кризисен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

„В момента много активно върви подготовката, и то най-вече в Министерство на здравеопазването за изработване на режим и за постепенно отваряне на болниците за планови операции, консултации, планови лечения. Знаете, че хемодиализи, спешни манипулации, химиотерапия и онкология не са забранявани. Така че сега се изработват механизмите, при които болниците ще продължат своята дейност при максимална безопасност за тях”, посочи ген. Мугафчийски.

Доц. Ангел Кунчев пък посочи, че по закон общопрактикуващите лекари и досега са имали право да отложат с 3 месеца имунизациите. И увери, че няма опасност за децата, които са пропуснали ваксинация заради извънредната ситуация. „Целият този контингент ще бъде обхванат навреме, никое дете няма да изпусне имунизация, независимо че работим в обстановка на пандемия”, заяви той.