Студентите от пловдивския филиал на Технически университет - София, намират работа в едни от най-големите авиационни компании в света. Това съобщи професор Въльо Николов - заместник-директор на филиала по време на откриване на събитието на летателна площадка „Марица" край Граф Игнатиево. Припомняме, че студентите от специалността „Авиационна техника и технологии" в университета отбелязват 12 април с открит летателен ден

Наши кадри са привлечени от компаниите "Боинг" и "Луфтханза", сподели проф. Николов. Въпреки че мнозина смятат специалността за мъжка, във всеки випуск има и по няколко дами, похвали се той.

Една от първите жени, завършили „Авиационна техника и технологии" във филиал Пловдив, в момента заема висока позиция във водещата американска компания "Боинг". Много от възпитаниците на универскитета намират работа и в софийската база за един от най-големите превозвачи в Европа - немската компания "Луфтханза". 

Някои от кадрите, завършили специалността, вече са на обучение във Франция, за да бъдат наети в строящия се край Пловдив завод "Латекуер". Припомняме, че френската компания инвестира близо 11 милиона евро за изграждане на мегазавода, в ĸoйтo щe ce пpoизвeждaт чacти зa caмoлeтитe нa Аіrbuѕ. Чрез него се разкриват и нас 200 работни места.

Очаква се специалността „Авиационна техника и технологии" да става все по-предпочитана сред бъдещите студенти. 

"Интерес от страна на студентите има и към други две дисциплини – Безпилотни летателни апарати и Технология на самолетостроенето. Имаме лаборатория по безпилотни летателни апарати. Тя е оборудвана с апаратура, която позволява да се използват най-нови постижения като например 3D принтирането. Надяваме се, че част от нашите студенти ще се реализират и в тази област – създаването на безпилотни самолети, в която в момента има световен бум”, посочи ръководителят катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии” проф. д-р Добрин Сейзински.  

По обяд започна и същинската част от събитието на площадка „Марица" - летателният ден. Интересът към събитието е голям. Семейства с деца са дошли, за да видят самолетите. 

Пръв излетя отличникът на филиала Никола Добрев, който в момента е първокурсник в магистърската програма „Авиационна техника и технологии". 

Организаторите споделят, че всеки, който има желание, може да разгледа самолетите отвътре и дори да се издигне във въздуха.