Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов постави въпроса за разследването на убития през 2022 г. граничен полицай по време на работното си посещение в Турция, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Министър Стоянов и водената от него делегация се срещна със заместник-министъра на правосъдието Хасан Йълмаз. 

По време на срещата Калин Стоянов постави въпроса за разследването на убития миналата година, край село Голям Дервент граничен полицай Петър Бъчваров. Стоянов обясни, че повдига темата по настояване на родителите, с които се срещна преди дни в Елхово. Тогава министърът на вътрешните работи пое ангажимент да съдейства за комуникация с турските власти.

Заместник-министърът на правосъдието Хасан Йълмаз съобщи, че първото заседание по делото е насрочено за 12 октомври в Одрин. Той увери министър Калин Стоянов, че ще бъде оказано съдействие на родителите на Петър Бъчваров да присъстват на първото съдебно заседание.

Заместник-министърът на правосъдието и министърът на вътрешните работи обсъдиха и темата с противодействието на незаконната миграция. Двамата се обединиха около становището, че законодателството в тази насока както и по-тежките наказания са от съществено значение.

По-рано днес министърът на вътрешните работи се срещна с турския си колега Али Йерликая.