Служебният министър на външните работи Николай Милков заяви, че очаква днес Европейският парламент да излезе с нова резолюция в подкрепа на приемането на България и Румъния в Шенген, която да се одобри с огромно мнозинство и да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира членството ни в шенгенското пространство.

Скоро у нас предстои посещение на мисията за проверка на България. Към момента Нидерландия отказва да излъчи свой представител в мисията.

"В комисията експерти са номинирали 15 държави, сред които Франция, Германия, Швеция, Дания - държави, които доскоро можехме да квалифицираме като "не особено ентусиазирани" за членството ни в Шенген. Стои, обаче, открит въпросът с назначаването на експерти от Нидерландия. Отказът им ни кара да сме в постоянен диалог с тях. Считаме, че тяхното неучастие може да е свързано с опция те да не признаят изводите на комисията, още повече като се има предвид и предишни техни оценки, че обсегът на действие на мисията е непълен. Ангажиментът им за участие би бил предпоставка те да работят за успешната мисия на комисията", каза Николай Милков.