Самолетът, който се разби край стадиона в пловдивското село Оризари, е управляван от 45-годишния опитен пилот Стефан Василски от Пловдив. Той е любител пилот, завършил е всички видове курсове, които се изискват, имал е сертификат, бил е инструктор и е обучавал десетки пилоти.

В машината до него във фаталния полет е 18-годишният Валентин Аламански от Чирпан. Приятел на пилота, запален по авиомоделизъм и член на любителски авиоклуб.

Във „Фейсбук” и двамата имат много общи снимки. Само преди десет дни са били на авиоизложение в Германия.

Двамата е трябвало да изпълнят демонстрационен полет преди началото на състезание по дронове, в памет на починал наскоро член на пловдивския клуб по авиомоделизъм. 

Загиналият пилот край Пловдив оставя жена и две децаЕкип от Националната следствена служба поема разследването

„Аз лично видях как се откачи крилото и падна, в следващия момент самолетът загуби височина и падна зад дърветата", разказа Пенка Гарабетова от "Модел-клуб Пловдив".

Разследващите казват, че законният срок за установяване на причините за катастрофата е 1 година. Ще се проверяват и документите на летищната площадка в Белозем.

 

„Видях самолет с едно крило и два трупа. Миришеше на бензин. Няма пожар, но е много неприятно”, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров, който посети местопроизшествието.

Според него крилото на малкия спортен самолет, който тази сутрин се разби в района на стадиона на пловдивското село Оризари, се е прекършило във въздуха и е паднало на игрището.

Загинали са 45-годишният Стефан Василски, който е собственик на авиоклуб в Белозем, откъдето е излетял самолета и 18-годишният Виктор Аламански, който се учил да пилотира.

Двуместният самолет е паднал в коритото на река Марица.

„Преди това се е откъснало едно от крилата и това е била причината да се стигне до тези трагични обстоятелства”, коментира шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков.

Кадри от дрон показват мястото на авиокатастрофата с двама загиналиНа стадиона имало състезание с дронове, една от наградите била 15-мин. полет с падналия самолет

45-годишният собственик на летателния апарат оставя съпруга и две дъщери. Една завършила гимназия миналата година. Негови приятели твърдят, че бил опитен пилот с голям брой летателни часове зад гърба си. 

Екип от Националната следствена служба пристигна преди малко на стадиона в пловдивското село Оризари, за да поеме разследването на авиокатастрофата, която отне живота на двама души.

Инцидентът стана около 10,20 часа тази сутрин, като на място са загинали пилотът и неговия пътник.

„Най-вероятно се е отворил люка на кабината, при което пилотът е дръпнал по-рязко. Аз лично видях как се откачи крилото, падна и в следващия момент самолетът загуби височина, обърна се и падна зад дърветата. Чухме удара, хукнахме да помагаме.”, заяви пред TrafficNews.bg Пенка Гарабетова, която е очевидец на инцидента.

Самолетът е кръжал над стадиона, където по-късно трябвало да се проведе състезание с дронове. Наградата била 15-минутен полет със злопоучния самолет. Когато летателната машина прелетяла ниско, за да поздрави хората на стадиона, крилото се откъснало, а тя се разбила в дигата на река Марица, която е в непосредствена близост до футболния стадион.

Какво разказаха още Пенка Гарабетова, която е очевидец на инцидента, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и директорът на полицията в града старши комисар Атанас Илков - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: