Страната ни ще продължи да прилага ваксината на AstraZeneca, но при жени под 60 години това ще става с повишено внимание. Това е решено на извънредната среща на Ваксинационния щаб.

"Днес ЕМА публикува отчет за нежелана реакция, при които се наблюдават тромбози. Касае се за 62 случая. Това е при 25 милиона поставени дози. Комисията ще продължи да анализира данните. Взехме решение да се съобразим с Европейската агенция по лекарствата. Тези реакции се наблюдават при жени под 60 годишна възраст. Нашата препоръка е ваксината да се прилага с повишено внимание. До момента препоръката е да се слага втора игла до 70, сега е до 80 дни. До средата на април ще поставяме ваксината при хора с първа игла. Решението ни е да се съобразим с комитета по лекарствата на европейско ниво и комитета по безопасност, прилагането на ваксината ще продължи, като към една специфична възраст - жени под 60 години ще се ваксинират при повишено внимание", казаха от Националния ваксинационен щаб. 

В България няма случай на регистрирана нежелана реакция след поставена ваксина, уточни Богдан Кирилов.

Съобразяваме се изцяло с препоръката на ЕМА и външни експерти, коментира и д-р Мария Попова след извънредното заседание на ваксинационния щаб. То се случи по препоръка на здравните власти, след като ЕМА заключи, че има връзка между ваксината на АстраЗенека и много редките случаи на нежелани странични реакции на кръвни съсиреци.

Жените да бъдат преглеждани преди ваксинация. В рамките на около 2 седмици да се очаква тази рядка компликация, свързани със кръвосъсирване. Предвид трябва да се има тегло, консумация на контрацептиви, тютюнопушене и пр.

Това, което се знае е, че тромбозите са получени при първа доза. В Европейски съюз са приложени малко на брой първи дози. Във Великобритания обаче е различно, там вече има голям брой приключили имунизации. В момента много интензивно се коментира втора доза. Когато има по-голяма яснота, заключенията ще бъдат обявени“, споделя тя

Лечението на тромбозата е в ръцете на тесните специалисти, заявява тя. Решението е да се търси навременна медицинска помощ, за да се избегнат усложнения. Освен препоръките на ЕМА, ще има национални препоръки, които ще трябва да се спазват в страната.

За момента няма да последваме примера на Великобритания, където на лица под 30г. се предлага употребата друга ваксина, но не и АстраЗенека.

По-рано министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов свика извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на оксфордската ваксина.

Извънреден брифинг на здравния министър Костадин Ангелов за АстраЗенекаTече брифинг на европейският регулаторен орган