Според неофициална информация в този час Висшият съд на Сърбия заседава по казуса на предалия се в Белград български бизнесмен Цветан Василев, съобщи БТА.

Източници от съда обясниха, че в момента Цветан Василев дава показания пред съдия следовател. Официална информация от Висшия съд, която да потвърждава тези данни, към момента няма.

Според сръбското законодателство този съд е единственият компетентен, който се занимава с екстрадиционни производства. Сърбия е подписала европейска конвенция, която урежда екстрадицията на задържани лица. Тя е различна обаче от законодателството, което се прилага, когато има европейска заповед за арест, обясниха юристи.

Очаква се в съвсем кратки срокове Висшият съд да се произнесе по искането на българската прокуратура за постоянно задържане в ареста на Василев. Каквато и мярка за неотклонение да вземе съдът, в това число и по-лека от "задържане под стража", сръбското законодателство предвижда първоначален 18-дневен срок, в който страната, която иска лице за есктрадиция, трябва да изпрати документи за това. Този срок обаче може да бъде удължен до 40 дни.

По-рано стана ясно, че сърбите са следили Василев преди да се предаде в полицията. Вижте още ТУК

TrafficNews.bg