От Националното следствие отрекоха твърденията, че става въпрос за инсценировка на опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Заместник-директорът на следствието Ясен Тодоров заяви, че в разследването се включват както израелските, така и други партньорски служби. Възможно е да се направи следствен експеримент, който да възпроизведе отново всеки детайл от взрива срещу кортежа, в който се движил Иван Гешев.

От Националното следствие казаха, че са назначени множество комплексни експертизи, които да дадат категорични отговори на поредица от въпроси свързани с взрива пред кортежа на главния прокурор. До момента са готови само предварителните заключения на експертите.

"Ударната вълна е била много силна, скоростта с която осколките са излетели превишава може би 10 пъти скоростта на куршум, изстрелян от автоматично оръжие, което има убийствен поразяващ ефект", заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС, предаде БНТ.

Скоростта на куршум изстрелян от автоматично оръжие е между 700 и 1000 метра в секунда. Изчисленията на експертите показват, че в случая началната скорост на осколките е била между 7000 и 8000 метра в секунда. Взривното устройство е задействано дистанционно и е избухнало буквално пред кортежа на главния прокурор.

"Предварителната информация е, че самата ударна вълна е изпреварила малко движението на автомобила, просто за части от секундата тя не го е поразила в колонката между двете врати или в предната или задната дясна врата, където всъщност е бронираната част на автомобила. Самите експерти ще кажат какви поражения би нанесла тази ударна вълна с тези осколки, ако попадне в частта на автомобила, където се намира двигателя, която не е защитена", заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

При взрива от мястото е изхвърлена и земна маса с дълбочина между 30 и 40 сантиметра и диаметър от два - три метра. Днес от националното следствие обясниха защо, според тях, няма образуван по-дълбок кратер.

"Кратер може да има когато има насочен взрив надолу. Когато има насочен взрив в страни от пътя, целящ поразяване на МПС по пътното платно, ударната сила е насочена встрани и няма как да има кратер с голяма дълбочина", заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

Разследващите не уточняват по колко версии работят, но казват, че вече имат насоки, че атентатът е подготвян няколко месеца.

"Разкриването на участниците в него, които са вероятно поръчители, посредници, преки извършители. Установяване на контактите между тях, които при всички случаи са по някакъв начин засекретени и никой от тях не извършвал действия с намерението те да бъдат разкрити от нас", заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

От Националното следствие отричат тезата, че взривът е инсцениран и отправят покана към авторите ѝ.

"Ако се наложи ние да правим следствен експеримент, което е твърде вероятно, да участват в него. Да се качат в един автомобил и да минат в момента, в който ние възпроизвеждаме взрива, който се е случил", заяви Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

Според Ясен Тодоров в деня на взрива главният прокурор по изключение се е движил с брониран автомобил:

"Специално съм го питал винаги ли се движи с брониран автомобил, не винаги се движи с брониран автомобил. Не знам дали технически е възможно постоянно да се движи с брониран автомобил".

От партньорски служби разследващите ще искат съдействие, включително, ако е необходимо и за сателитно наблюдение на района както в периода преди взрива, така и по време и след него.