Полицията в Охрид е открила извършителя на вандалския акт срещу българския културен център в Охрид. Той е 47-годишен мъж с инициали Г. И. 

„Вчера в полицейското управление в Охрид е проведена беседа с него, при която е установено, че той е извършител на престъплението „повреждане“, извършено върху рекламно пано с надпис „Цар Борис III“. То е над сградата от сдружението, намираща се в търговския център „Амам“ на булевард „Македонски просветители“ в Охрид“, казват от полицията.

След консултация с прокуратурата, полицията изпрати съобщение до сдружението, че престъплението трябва да се преследва по частен иск.

Както TrafficNews.bg съобщи, българският клуб бе нападнат от въоръжен местен гражданин. Посегателството е станало вчера около 14:00 часа.

По разказ на очевидец, мъжът въоръжен с тежък предмет – бухалка или винкел, нахлул в българския клуб и започнал да крещи „фашисти”. Той е скъсал табелата на клуба, а след това е започнал да удря и руши обзавеждането на клуба. Хората вътре са запазили самообладание и не са провокирали мъжа. Няма пострадали от инцидента.

Клубът на официално регистрираното преди една година българско културно сдружение бе открит едва преди 6 дни. На церемонията имаше няколко стотин активисти на опозиционните партии, които протестираха с антибългарски плакати и скандираха, че цар Борис III е "фашист", а българите „татари”.