"БНБ от първия ден е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка - с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена", казва Искров

Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката, заяви пред БНТ управителят на БНБ Иван Искров.
"Единственият все по-теоретичен за нас вариант е сегашните акционери да дойдат, да сипят една торба пари в размер на 6,5 млрд., да ги преведат по сметките в централната банка.”
Съответно да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката", каза още той.
"БНБ от първия ден е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка - с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена.
Неслучайно работихме и събота, и неделя в продължение на цял месец.
Имахме припаднали момичета на компютрите.
Така или иначе оздравяването не се случи. Дали ще се случи, това също не зависи от Централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желанието си за оздравяване акционери, представлявани от EPIC, и българското финансово министерство.
Съответно зависи дали ще се получи парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство.
Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не Централната банка може да взима решение как да се разпорежда с парите на данъкоплатците", заяви управителят на БНБ.
Освен това в интервюто Искров отрича да се е возил в частен самолет заедно с банкера Цветан Василев:
"Не искам да коментирам обвиняеми лица. По-добре господин Василев да каже какво е правил с парите на вложителите и как евентуално ще ги връща".

TrafficNews.bg