Бомба, с тегло 14.5 кг е открита в помещение, ползвано от 16-годишния ученик, задържан за подготовка на терористичен акт в Пловдив, съобщи преди минути зам.-главният прокурор Гешев на брифинг в Специализираната прокуратура. Акцията по задържането му е била проведена в четвъртък и в нея са участвали екипи от Специализираната прокуратура, ДАНС, групата за борба с тероризма и  Областната дирекция на полицията в Пловдив. 

При обиска в дома на деветокласника, който е възпитаник на елитна пловдивска гимназия, са намерени самоделни взривни устройства. Открита е т. нар. "тръбна бомба"  - устройство, което често се използва при атентати в Съединените щати. Намерено е също взривно устройство, което е в процес на изготвяне. То представлява два пластмасови съда, поставени един в друг, а разстоянието между тях е било пълно с  с пирони.  Веществото, открито при обиска, е използвано при атентатите в Белгия и Франция, и в Сарафово. В Сарафово обаче веществото в бомбата е било 2,5 кг, а тук говорим 14 кг. Вие си направете изводите, коментира Иван Гешев.  Освен това полицията е открила механични, електронни прекъсвачи за електрически вериги, раница с електрическа верига, механични бутони и др. 

При проведени действия и от събраните доказателства е установено, че тийнейджърът е вербован от Ислямска държава, открита е и забранена литература. Прокурорът Гешев определи  ситуацията като класически случай на вербовка. "Вербовчиците са много ценни за ИДИЛ , те струват повече от злато и оръжие, точно поради дейността, която развиват. Те са много добре обучени, истински психолози" уточни Гешев. 

Пловдивчанинът е бил "прихванат" във Фейсбук от вербовчиците, а след това разговорите са се прехвърлили в приложението Telegram - най- популярното сред терористите на Ислямска държава.       

Той е бил убеден, че трябва да приеме исляма. Спазил е процедура, която няма много общо с религията, след която  вече е бил убеден, че е правоверен мюсюлманин. 

Прокурорът Гешев заяви, че сигналът е бил подаден от семейството и службите имат тяхното пълно съдействие. "Преценихме, че на това дете трябва да му се помогне. То трябва да е в изолирана среда и с него да работят психолози", коментира прокурорът. 

Вчера, в закрито съдебно заседание, е взета мярка за неотклонение, като детето е поставено под надзор на детска педагогическа стая и е върнато в дома си. Гешев заяви, че според него това е грешка, макар че от едната страна е трагедията на детето и семейството, а от друга - потенциалната заплаха за обществото.  

"Дали това беше или не беше правилно, ще покаже времето. Според нас момчето трябва да бъде в изолирана среда и с него да работят специалисти. Мярката е протестирана пред по-горна инстанция. Сега детето е при родителите си. Ако тази мярка бъде потвърдена, отговорността ще трябва да бъде поета от семейството, училището и детска педагогическа стая", заяви Гешев. 

Той предупреди, че опитите да бъде издирвано и снимано детето, семейството и училището, може да доведат до неприятен краен резултат и апелира всички медии да не влизат в личното пространство и в училищната среда на момчето. 

 

Журналистите от ТrafficNews също са солидарни с призива на прокуратурата и не смятат да нарушават личното пространство на семейството на ученика. Сайтът разполага с името на задържаното момче, както и с информация за училището, в което то учи, но няма да я използва. Искрено се надяваме представителите на всички медии да постъпят по същия начин и да дадат възможност на ученика и близките му да се възстановят от преживения кошмар. 

Ето и част от арсенала му: