Цветан Василев иска сръбско гражданство, обяви днес сръбският вестник БЛИЦ.

Според изданието така банкерът щял да избегне екстрадиция в България. Василев е собственик и на фабрика за стъкло в малкия град Парачин.

Служителите там са притеснени, че проблемите могат да разклатят финансово фирмата. Работещите във фабриката подчертават пред медиите, че са доволни от условията на труд и заплатите, които получават, и не искат да ги губят принудително.

"Предполагам моите адвокати ще кажат каква е следващата стъпка. Аз съм в официална процедура по екстрадиция. Върху мене се оказва неуправляем по своята сила политически натиск. Нямам сигурност за нищо. Чувствам се предаден от всички", коментира на влизане в сръбско полицейско управление Цветан Василев.

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) се яви в едно от полицейските управления в Белград.

Наложената му от съда в Белград мярка за неотклонение „подписка" го задължи да се явява всеки ден в полицията за подпис. Международният му паспорт е бил иззет. Явяването на банкера пред властите слага край на спекулациите за местонахождението му.

Малко по-рано джип, бус и патрулка чакаха банкера пред хотела в Белград, където се е настанил. 

"Нямам намерение да се връщам сам в България! Ще изчакам цялата процедура по екстрадицията", отсече Василев пред журналисти в Белград, където трябва да се подписва всеки ден в в полицейското управление.

"Държавата е отглеждала и толерирала КТБ. Тя не е действала като нормална банка и затова решението в този случай не може да бъде стандартно", заяви на брифинг в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Според юриста има два сюжета, по които може да се действа. Първият е да бъде обявен фалит на КТБ и да бъдат изплатени депозитите на вложителите до 100 000 хиляди евро. Този сюжет обаче може да се приложи в случай, че банката е фалирала заради лошо банкиране или финансова криза. Случаят обаче не е такъв. Тази банка години наред е грижливо обгрижвана и държана под похлупак от държавата, заяви Цацаров. Връзка с нея имат както политици, така и журналисти. Затова трябва да се търси друго решение за вложителите. Главният прокурор коментира и случаят с Цветан Василев. Вчера била подписана заповед за екстрадацията на Василев, а днес тя ще бъде придявена на сръбските власти. Процедурата в Сърбия е различна и вътрешният министър има право на вето , ако съдът разреши екстрадация. 

TrafficNews.bg