До двама представители на всяка политическа партия ще бъдат допуснати в ЦИК при повторното въвеждане на резултатите от вота. Това обяви говорителят на комисията Росица Матева. Повторното въвеждане на изборните резлутати се извършва на преброителен пункт на "Информационно обслужване" в централата на ЦИК.

"Вчера взехме решение при това преброяване да бъдат допуснати до двама представители на политическа партия. Те имат срок днес до 17 часа да депозират заявления за кандидатите си, които трябва да бъдат проверени, че имат избирателни права и не са регистрирани под друга форма за участие на изборите. Списъкът ще бъде пулбликуван на сайта на ЦИК", уточни Матева.

На мобилните оператори е възложено да изградят допълнителни клетки, за да бъде осигурен интернет за видеонаблюдението след вота. Там, където няма обхват, ще се прави запис от устройствата, който ще бъде извлечен и публикуван на специалния сайт, създаден за това.

Матева уточни, че по време на видеонаблюдението няма да се показва всяка бюлетина поотделно пред камерите, а ще се гледа дали има спорове за действителни и недействителни гласове и това как комисиите попълват изборните протоколи.

"Установяването кой как е гласувал и колко са действителните гласове, е задължение и правомощие единствено на СИК-овете. Машинните бюлетини винаги са действителни, така че ако има спорове, те ще са за хартиените. Но СИК-овете са длъжностните лица, които установяват резултата от гласуването, попълват го в секционния протокол, подписват го и той става официален документ с резултата от изборите. Този процес трябва да се наблюдава и да се излъчва, а не самото преброяване да се извършва онлайн".

Може да има известно забавяне заради факта, че ще се броят два вида хартиени бюлетини - ЦИК е препоръчала първо да се започне с класическите бюлетини, където може да има недействителни гласове, а след това да се отвори кутията от машинния вот.

И двете кутии ще са прозрачни, като на тях ще има надписи: "Кутия за хартиени бюлетини" и "Кутия за бюлетини от машинно гласуване". Дори някой избирател да пусне бюлетината си в грешната кутия, гласът му ще бъде зачетен, увери Матева. Днес ЦИК може да излезе и с препоръка как да се сгъват бюлетините.