Цигарите у нас могат да минат цени от 10 лева за кутия. Това стана ясно от изтекъл документ на Европейската комисия, който Financial Times е получил от свой източник.

 

Става дума за проектодокумент за акцизите, който да задължи всички страни-членки на Евопейския съюз да вдигнат цените на никотиновите изделия.

Промените в законодателството, част от натиска на Брюксел за намаляване на процента на тютюнопушенето, ще увеличат минималния акциз в ЕС върху цигарите от 1,80 евро на 3,60 евро за опаковка от 20 цигари. Това драстично ще повиши цените в източноевропейските страни като България, където една кутия струва под 3 евро.

Актуализацията на директивата на ЕС ще синхронизира и данъчното облагане на нови продукти за пушене, като вайпинг течностите и нагреваемия тютюн, в съответствие с цигарите, тъй като политиците по света гледат все по-критично на популярността на новите продукти сред младите хора.

По-силните продукти за вейпинг ще имат акциз от най-малко 40%, докато по-леките вейповете ще бъдат обложени с 20% ставка. Нагреваемите тютюневи изделия също ще бъдат засегнати от 55% увеличение на акциза или данъчна ставка от 91 евро за 1000 артикула. Това значи, че акцизът на кутия ще бъде 1,80 евро за кутия. 

ЕС трябва да предложи данък върху цигарите в целия блок като част от промените в данъчното облагане на тютюневата индустрия, което също ще удвои акцизите в страните-членки с ниски данъци върху цигарите, според проектодокумент на Европейската комисия. 

Акцизите върху цигарите също ще се увеличат значително в страни като Австрия и Люксембург, където цените са ниски спрямо доходите. Очаква се увеличението на данъците върху цигарите да генерира допълнителни 9,3 милиарда евро за страните-членки на ЕС.

Промените имат за цел да ускорят стремежа на ЕС за „поколение без тютюн“ до 2040 г. Като част от плана на ЕС за борба с рака, здравните служители искат да намалят употребата на тютюн сред гражданите на ЕС от сегашното ниво от около 25 процента до 20 процента през 2025 г. и под 5 процента до 2040 г.

Този месец Комисията наложи забрана върху ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия, за да ограничи скока на търсенето сред по-младите потребители. В САЩ регулаторните органи в Администрацията по храните и лекарствата решиха да забранят популярни продукти за вейпинг.