Скъпите маски пазят хората до 95%, но не предпазват отсрещния човек, защото има клапа за дишане, а аерозоли отново се разпространяват. Това заяви пред Нова телевизия проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  В редица страни вече е задължително да се носят специалните маски - FFP2, но според проф. Христова това не от толкова съществено значение, колкото да се спазват мерките - дистанция и избягване на местата с много хора. 

"Ако човек кихне в асансьор, то ще зарази 40% от пътуващите с него. Отварянето на училищата е обратимо действие - ако се покачат случаите, децата отново могат да се върнат по домовете", допълни проф. Христова.  

Новият щам прониква по-лесно и е от 10 до 100 пъти по разпространен, разкри още експертът. 

" Новата вълна няма да ни пропусне. От нас зависи да вземем всички необходими мерки. Трябва да гледаме какво се случва в Западна Европа и да не мислим, че положението ще ни отмине. Да, към момента имаме малко новозаразени, но е необходима адекватна реакция", коментира проф. Христова. 

"Ваксините покриват новия вариант на коронавируса, открит във Великобритания. АстраЗенека правят и допълнителна разработка срещу бразилския щам", съобщи проф. Христова.