Оставка на правителството през следващата седмица е обсъждана на среща между премиера и ръководството на партия ГЕРБ, твърдят партийни функционери. 

На срещата са обсъдени няколко варианта за излизане от кризата, свързана с хилядните протести в София и големите градове в страната. 

Първият вариант бил правителството да подаде оставка и да се върви към предсрочни парламентарни избори. Проблемът в този вариант е, че действията на един служебен кабинет на президента Румен Радев са непредвидими.

Вторият вариант е да бъде съставено експертно правителство с мандат на на някой от коалиционните партньори. 

Третият вариант е Борисов да излезе в отпуск до края на мандата, а вицепремиерите да го заместват до края на мандата на този парламент. В същото време обаче да се сменят голяма част от сегашните министри.

"Всяко едно трите решения е възможно”, каза вицепремиерът Томислав Дончев по БТВ. Той каза, че вариантът, при който той става премиер до края на мандата е несъстоятелно, защото не иска да бъде като Пламен Орешарски, тъй като лидерът на партията трябва да носи политическата отговорност. 

„Дори да има предсрочни избори те ще са 2 месеца и половина по-рано от редовните, в което няма каква полза. Чуваме това, което казват от площада. Някои тези, че навън е имало 15 хил. души, а за нас са гласували 1 млн. души са несъстоятелни. Всички трябва да чуваме какво казват от площада. Там са симпатични, млади и готини хора – това недоволство ще продължи и следващия по следващия мандат. Този път успяхме да ги ядосаме”, каза Дончев.

По думите му най-големият проблем е загубеното усещане за справедливост, а колкото и да се били добри намеренията им, очевидно е било недостатъчно, като очакване от хората.